Нещасний випадок на виробництві: скільки за це мають виплатити

У якому розмірі виплачується одноразова допомога потерпілому від нещасного випадку на виробництві.
Нещасний випадок на виробництві: скільки за це мають виплатити
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Українці, які працюють на виробництві, де можна легко травмуватися чи захворіти, можуть розрахувати на страхові виплати від держави. У якому розмірі надається одноразова допомога потерпілому від нещасного випадку на роботі, розповіли в Пенсійному фонді.

Читайте також:

Розмір одноразової допомоги потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, який встановлюється медико-соціальною експертною комісією (МСЕК), виходячи з розрахунку 7 мінімальних заробітних плат, встановлених законом на день настання права потерпілого на страхову виплату.

Якщо страховий випадок настав після 01.04.2024 та втрата працездатності становить 100%, розмір виплати складатиме 56 000 грн (8000 х 7).

Читайте також:

"Якщо під час розслідування нещасного випадку встановлено, що ушкодження здоров'я настало не лише з вини роботодавця, а й внаслідок порушення потерпілим норм про охорону праці, розмір одноразової страхової виплати зменшується, але не більш як на 50%", - йдеться в повідомленні.

У разі, коли потерпілому вперше встановлено сукупний відсоток втрати професійної працездатності за декількома страховими випадками та по одному з них встановлено, що ушкодження здоров'я настало не лише з причин, що залежать від страхувальника, а і внаслідок порушення потерпілим законодавства про охорону праці, тоді розмір одноразової допомоги розраховується за кожним страховим випадком та зменшується відповідно до страхового випадку, за яким установлено вину потерпілого.

Читайте також:

Якщо під час подальших обстежень МСЕК встановить потерпілому вищий ступінь втрати стійкої професійної працездатності з урахуванням іншої професійної хвороби або іншого каліцтва, пов'язаного з виконанням трудових обов'язків, одноразова страхова виплата визначається відповідно до відсотка, на який збільшено ступінь втрати працездатності порівняно з попереднім обстеженням МСЕК, виходячи з розрахунку 7 мінімальних заробітних плат, встановлених законом на день настання права потерпілого на страхову виплату.

Раніше ми писали, що в Україні страхові виплати, проіндексовані з 1 березня 2024 року, будуть виплачуватися з квітня.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK