УсіАБВГҐДЕЄЖЗИІЇЙКЛМНОПРСТУФХЦЧШЩЬЮЯ

Хомутиннік Віталій

Хомутиннік Віталій
facebook.com
Український бізнесмен, екс-народний депутат України

Дата народження: 04.08.1976

Де народився: м. Макіївка Донецька область.

Сімейний статус: одружений, виховує 2 дітей.

Захоплення:

гонки "Формула-1", великий теніс, полювання.

Де вчився:

У 2000 році Віталій Хомутиннік закінчив Донецьку державну академію управління зі спеціальності фінанси та кредит (кваліфікація - економіст).

У 2007 році здобув другу вищу освіту у Національній юридичній академії України ім. Ярослава Мудрого.

Де працював:

1991-1993 рр. - cпівробітник ДП «Спеціалізоване управління рекультивації та механізації будівництва».

1993-2001 рр. – обіймав різні посади у своєму бізнесі - спочатку в ПП «Каскад», а згодом у створеному на його основі ЗАТ «Каскад».

2001-2002 рр. - генеральний директор ЗАТ «Спецодяг».

2002-2019 рр. - власник, а з вересня 2019 - голова Cascade Investment Fund.

У політиці:

1998-2002 рр. – депутат Центрально-міської райради Макіївки, голова бюджетної комісії.

2002-2006 рр. – народний депутат України від одного із виборчих округів Донецької області.

2006-2014 рр. – народний депутат України за списком Партії регіонів, двічі очолював комітет з питань податкової та митної політики.

У 2014 році вийшов із Партії регіонів.

2014-2019 рр. – народний депутат України від 171 округу міста Харкова. З березня 2015 року по вересень 2017 року очолював депутатську групу «Відродження».

На позачергових парламентських виборах 2019 року кандидат у народні депутати від партії Опозиційний блок, №11 у списку. Партія не подолала прохідний бар'єр.

Нагороджений:

Орден «За заслуги» ІІ ступеня.

Орден "За заслуги" ІІІ ступеня.

Заслужений економіст України.

Статки:

У рейтингу журналу Новое время «Топ-100 найбагатших українців, опублікованому у жовтні 2019 року, статки Хомутинніка оцінено в $478 млн.

Засновник та голова інвестиційного фонду Cascade Investment Fund".

Володів акціями газодобувної компанії ПрАТ "ПК "Укрнафтобуріння". У квітні 2023 року Печерський районний суд Києва передав активи компанії "Укрнафтобуріння" в управління АРМА. Компанія оскаржила це рішення в суді. Станом на 2023 рік "Укрнафтобуріння" передано в управління державної компанії Укрнафта».

Мав 19,97% акцій нафтогазової компанії «JKX Oil&Gas», яка займалася розвідкою та видобутком вуглеводнів, але продав їх.

У жовтні 2015 року придбав 5% акцій Kernel Holding SA. У листопаді 2017 року збільшив пакет акцій до 6,59%. Пізніше третина акцій була продана на публічно оголошених зворотних викупах shares buy-back. Залишок - у процесі оголошеного делістингу.

Активи фірми «Каскад-Агро», що складаються з більш ніж 50 000 га землі, були продані в 2021 році.

З 2019 року Віталій Хомутиннік зосередився на венчурних інвестиціях. Займався інвестуванням у різні сектори економіки. Зокрема, у 2020 році вклався у стартап з виробництва мобільних ігор Playco. Вартість компанії оцінюється у $1 млрд.

Був бенефіціаром у таких компаніях: ТОВ "МІК", ТОВ "ІНТЕР ВЕЙ КАПІТАЛ", ТОВ "ДК"КАСКАД", ТОВ "ДНІПРОВСЬКИЙ ХЛІБОКОМБІНАТ №5", ПП "ЧЕРВОНЯНСЬКІ АГРАРНІ ІНВЕСТИЦІЇ", ТОВ "БРОКБІЗНЕС", ПП "КОРОПСЬКІ АГРАРНІ ІНВЕСТИЦІЇ», ТОВ «ЮСТИНА-ГРУП», ПП "СОСНИЦЬКІ АГРАРНІ ІНВЕСТИЦІЇ.

На даний момент є бенефіціаром у таких компаніях: ТОВ "ОПКО ФРУТ", ТОВ "ФК "БЛК", ТОВ "СЖК" СТРАХОВА КОМПАНІЯ "ББС ІНШУРАНС", ТОВ "РЦ НЕОПОЛІС", ТОВ "ТРЦ РЕСПУБЛІКА", АТ "ДІЛІДЖЕНС", ДЕВЕЛОПЕРСЬКА КОМПАНІЯ "КАСКАД".

Зв'язки та скандали:

Юрій Хомутиннік, батько. За даними ЗМІ, допоміг сину Віталію організувати власний бізнес у 90-ті.

Володимир Лемешко, співзасновник ЗАТ "Каскад".

Володимир Шербань, український політик. Колишній бізнес-партнер, за даними ЗМІ, привів Хомутинніка у велику політику.

Ігор Коломойський, український бізнесмен. Бізнес-партнер з ПрАТ "ПК "Укрнафтобуріння".

Сергій Притула, волонтер, політик, екс-шоумен. Одружений із сестрою дружини Віталія Хомутинніка.

У січні 2014 року голосував за скандальні «диктаторські закони»

Під час парламентських виборів 2014 року спостерігачі мережі «Опора» зафіксували 2 підкупи виборців продуктовими пакетами від кандидата у нардепи Віталія Хомутинніка. У жовтні 2014 року Харківський апеляційний адміністративний суд ухвалив рішення, що «порушень з боку Хомутинніка не було»

У лютому 2015 року журналістами було пред'явлено фото, на якому видно листування тодішнього депутата Хомутинніка з головою Одеської ОДА Ігорем Палицею. На знімку було видно, що обговорювалася схема роботи митниці, та різного роду домовленості, пов'язані з нею. Це незабаром спричинило звільнення керівництва Державної фіскальної служби.

У 2017 році Генеральна прокуратура України проводила розслідування після перевірки Державної фіскальної служби декларацій Хомутинніка з 1998 до 2016 року.

У жовтні 2022 року журналісти під час розслідування на території муніципалітету Сан-Жан-Кап-Ферра (Франція) виявили місце проживання Віталія Хомутинніка, який виїхав з України напередодні повномасштабного російського вторгнення.

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел. Для того, щоб актуалізувати інформацію у розділі «Досьє», надішліть листа на пошту [email protected]



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK