Ціни у серпні в Україні несподівано стрибнули вгору

У серпні ціни активно пішли вгору, підсумок місяця – плюс 2,45% до липневих цін
Ціни у серпні в Україні несподівано стрибнули вгору
depositphotos.com

На момент підготовки до друку цього номера журналу “Гроші” Держстат не повідомив своїх підрахунків щодо серпневих змін індексу споживчих цін. Але, судячи з рішення Нацбанку змінити облікову ставку (підвищити на 0,5 в п до 18%), ціни в серпні все ж таки зростали. У НБУ, звісно, підвищили ставку як (чи не єдиний?) метод монетарної політики зі стримання інфляції, аби до кінця року індекс споживчих цін не перевищив прогнозований Нацбанком рівень – 8,9%. Що і чому впливає на ціни зараз?

Читай также: Чому слабшає гривня і чого очікувати далі

Продукти дешевшають

Індекс цін, який розраховує журнал ”Гроші”, показав зниження цін на продукти в серпні, але досить незначне – лише мінус 0,1%. Справа в тім, що далеко не всі категорії продуктів дешевшали минулого місяця. Наприклад, ціни на м'ясо та рибу зросли на 0,83%, а на молоко та молочну продукцію – на 2%. Що ж стало дешевше в серпні? Овочі та фрукти, на які ціни у серпні скоротилися на 4,77%, а також (несподівано) алкоголь – на 3,03%. Щоправда, алкогольні напої незабаром подорожчають, адже 5 вересня уряд прийняв постанову щодо збільшення мінімальних цін. Кабмін підвищив мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни на горілку і лікеро-горілчані вироби на 12,4–19,6%, на віскі, ром і джин – на 12%, на коньяк – на 6,6–9,5%, а на вина – на 4,5–13,5%. Тож уже за підсумком вересня стане зрозумілим, як таке підвищення впливає на загальну цінову картину в Україні.

Читай также: Определены главные риски для экономики Украины

Дорогий одяг

Головним чинником інфляції в серпні стали промтовари. Саме у цій групі ціни зросли найсуттєвіше – на 5,74%.  Основна причина – збільшення вартості одягу на 38,6%. Це відбулося з двох причин: перша – магазини отримали осінні колекції, друга – курс гривні знижується (а імпортери закладають в ціни можливу девальвацію, тобто курс на рівні 28,5–29,5 грн/дол). Що цікаво – одночасно зі здорожченням одягу взуття дешевшало (-6,6% в серпні).  Косметика та побутова хімія стала доступніша на 4,7%. Тим часом магазини дещо підвищили ціни на техніку та електроніку (+2,22%).  За серпень гривня на міжбанку девальвувала на 4,8% до 28,24 грн за дол. І це не пройшло повз увагу імпортерів палива. Адже ціни на мережевих АЗС у серпні зростали. Так, вартість А-95 зросла з 29,7–31,5 грн/літр до 30,8–33 грн /літр, або на 1,7–2,8%.

Читай также: Как проходит работа миссии МВФ в Киеве

Осінні питання

Яким темпом зростатимуть ціни у вересні-жовтні, залежить від тарифного питання. 6 вересня в Київ прибула місія МВФ, і риторика прем’єра (що казав раніше про стабільність комунальних тарифів) змінилася. Володимир Гройсман вже не заперечує, що вартість газу, скоріше за все, буде іншою. “Підвищення ціни на газ для населення є вимушеним кроком для отримання фінансових ресурсів від МВФ для обслуговування і погашення зовнішніх боргів, які є в України. Не я перший підписував ці зобов'язання на підвищення цін. Але якщо постійно обманювати наших західних партнерів, вони починають дивитися не в наш бік, а від нас. Тому це вимушений крок, щоб отримати доступ до фінансування на зовнішніх ринках“, - зазначив Володимир Гройсман.

Наталія Богута

Повністю свіжий номер журналу “Гроші“ можна придбати онлайн

Новости от Деньги.uа в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/dengiua



ТОП-Новости

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK