Олександр Крамаренко: Що там щодо валюти – курс, резерви НБУ, що далі буде

Ситуація на валютному ринку поступово нормалізується. Але фактори дестабілізації зберігаються.
Олександр Крамаренко: Що там щодо валюти – курс, резерви НБУ, що далі буде
Главный редактор журнала Деньги.ua Александр Крамаренко / dengi.ua

Стабілізація обійшлася недешево: останнього тижня травня НБУ витратив на валютні інтервенції, тобто на підтримку покупців валюти приблизно вдвічі більше доларів, ніж зазвичай за тиждень протягом останніх 2 місяців.

Найпотужніший фактор дестабілізації – множинність курсів, завдяки якій вилучається приблизно 25% коштів, що заводять у країну експортери товарів та послуг.

Читайте також:

Навіщо стільки валют довелося Нацбанку випустити на ринок? Все просто - нарешті почали надходити валютні кошти від наших партнерів, а крім того, з'явилося розуміння, що без регулярного постачання безготівкової валюти на ринок не обійдеться.

Крім того, НБУ повинен був для підтримки рівноваги викупити з ринку ту саму гривню, що він емітував, коли купував облігації внутрішньої позики. Це становило 50,489 млрд грн випуску гривні, а потім НБУ «відкупив» її за 1,726 млрд доларів, які він виклав із резервів. Загалом же за травень НБУ витратив із резервів 2,987 млрд доларів на підтримку валютного ринку.

Що буде далі, зокрема, на готівковому валютному ринку – залежатиме від того, наскільки швидко НБУ робитиме таке:

  1. Скасує дискримінаційний курс купівлі валюти в експортерів товарів та послуг, а також курс зарахування гривні під час переведення в Україну валютних коштів. Тому що зараз ця різниця між офіційним і реальним курсом змушує експортерів ховати виручку, а наших заробітчан і фрілансерів шукати обхідні шляхи використання трудових валютних доходів.
  2. Підтримає ринок постачанням готівкової валюти – зараз маємо дисбаланс, оскільки є два фактори: використання бізнесом готівкових доларів та євро для фінансування некритичного імпорту, а також вивезення готівкою людьми, які виїхали за кордон.

Також дуже важливим є те, чи не захочеться уряду скоротити перелік товарів критичного імпорту. Економіка вважає критичним будь-який імпорт, який споживач готовий платити. Уряд вважає інакше. У відповідь економіка купує готівкову валюту і за сірими схемами ввозить до країни потрібне, за що їй щиро дякую. Але поступово виводиться із країни готівкова валюта – дивись пункт 2, згаданий дещо вище.

Так що не дивуємось, працюємо далі. Заробляємо валюту та гривню. А також зберігаємо спокій та наближаємо перемогу.


Валютний ринок у роз'ясненнях голови Ради НБУ Богдана Данилишина (від 25 травня, сподіваюся, незабаром буде й свіжий, але саме ці роз'яснення дають розуміння останніх дій НБУ). Всередині тексту подано деякі пояснення та зауваження у дужках із зазначенням "Автор" – це означає, що такі доповнення не належать Богдану Данилишину:

Внаслідок зростання попиту на іноземну валюту з боку клієнтів банків в умовах сталості пропозиції, дефіцит валюти на міжбанківському ринку минулого тижня (16-22 травня) збільшився. Збалансування ринку забезпечили інтервенції Національного банку з продажу іноземної валюти, які минулого тижня склали 650 млн. доларів США (за останній тиждень травня – близько 1,4 млрд. доларів – Автор.). Як і раніше, купівля безготівкового долара США у банків здійснюється за офіційним курсом, а його продаж банкам – за офіційним курсом, збільшеним на 1%.

Читайте також:

Загалом ситуація на валютному ринку залишається контрольованою. В умовах триразового скорочення угод на міжбанківському ринку порівняно з довоєнним періодом, функцію маркет-мейкера на ринку виконує Національний банк, обсяг міжнародних резервів якого станом на 1 травня 2022 року становив майже 27 млрд. доларів США.

Про відсутність фундаментальних причин для неконтрольованої динаміки обмінного курсу гривні свідчить також стан поточного рахунку платіжного балансу України, який за результатами 1 кварталу 2022 року був зведений з профіцитом 2,5 млрд. доларів США, тоді як за відповідний період минулого року його дефіцит становив -0. ,5 млрд. доларів. Зниження експорту з України внаслідок військових дій менше, порівняно зі скороченням імпорту в Україну. При цьому зберігають стійкість надходження з оплати праці від українців за кордоном (але це – ненадовго, якщо НБУ не змінить своєї політики – Автор). У свою чергу через погіршення фінансових результатів та валютних обмежень суттєво скоротилися виплати доходів від інвестицій з України на користь нерезидентів.

-

На готівковому сегменті валютного ринку все ще відчувається дефіцит іноземної валюти, зумовлений логістичними проблемами щодо постачання готівкової іноземної валюти в Україну. У той же час після переходу до ринкового курсоутворення за готівковими операціями обмінний курс гривні, знецінення якої досягло пікових значень минулого тижня, цього тижня зміцнюється. За даними Національного банку обсяг продажів іноземної валюти фізичними особами (за готівковими та безготівковими операціями) у березні-квітні 2022 року перевищував обсяг її купівлі.

Читайте також:

Національний банк України повністю контролює ситуацію на валютному ринку.

Роз'яснення НБУ щодо останніх змін до Постанови Правління НБУ від 24 лютого 2022 року №18 показує чіткість розуміння ситуації, що складається на валютному ринку та послідовність дій Правління НБУ.


Тезово можна відобразити такі позиції, що подаються у роз'ясненні НБУ:

1. Офіційний курс гривні до долара США залишається фіксованим – на рівні 29,25 грн/дол. США. Фіксація обмінного курсу дозволяє стримати інфляційні процеси (через здешевлення критичного імпорту) та утримати під контролем інфляційні очікування.

Незмінними також залишаються обмеження на встановлення курсу банками у безготівковому сегменті валютного ринку. Банки і далі пропонують операції з купівлі-продажу безготівкової валюти з клієнтами за курсом, що знаходиться в діапазоні, де нижня межа – офіційний курс, а верхня – офіційний курс +1%. Більшість операцій на валютному ринку здійснюється саме у безготівковому сегменті, де, зокрема, продають та купують безготівкову валюту експортери та імпортери. Таким чином, імпортери можуть закуповувати валюту за курсом, близьким до курсу продажу валюти експортерами. У разі виникнення дефіциту валюти на ринку НБУ закриває його продажем валюти з міжнародних резервів.

-

2. Готівковий ринок під час воєнного стану працює в обмеженому режимі. Банки можуть продавати через каси іноземну валюту лише тому обсязі, у якому купили в населення. До війни між готівковим та безготівковим сегментами ринку існувало майже вільне перетікання готівкової валюти, плюс населення могло вільно купувати валюту у банків. Наразі валютні обмеження НБУ поставили "завісу" на такі перетікання та обсяг продажу готівкової валюти банками. Однак слід враховувати, що зараз на готівковому ринку в основному купують валюту для спекулятивного заробітку, фінансування "сірого" імпорту, що не належить до критичного, а також переведення заощаджень в іноземну валюту. Жоден із цих напрямів не є критичним пріоритетом для підтримки економіки під час війни. Тому Національний банк не витрачає дефіцитних міжнародних резервів для згладжування коливань у цьому сегменті ринку.

-

3. З 21 травня 2022 р. НБУ дозволив банкам не обмежувати свої курси з продажу готівкової валюти. Це вирівнює умови для банків у порівнянні з обмінниками, що сприяє підвищенню ефективності готівкового ринку та зменшенню коливань обмінного курсу на ньому.

-

4. Національний банк України також з 21 травня 2022 року зняв обмеження на встановлення курсу, за яким банки списують з рахунків клієнтів кошти у гривні, якщо клієнти розраховуються гривневими картками за кордоном або знімають з карток готівкову валюту.

Читайте також:

Таким чином, НБУ створює можливості для зближення курсу конвертації валюти для громадян, які тимчасово перебувають за кордоном, і курсу купівлі готівкової валюти для громадян, які залишаються в Україні.

Тому вирівнювання умов прямої (через готівкові операції) та непрямої (через карткові операції) купівлі валюти, в Україні та за кордоном, населенням є мірою, яка дозволить запобігти непродуктивному виведенню капіталу та захистити міжнародні резерви України.

-

Ще раз зазначу, що ситуація повністю під контролем НБУ, яка з самого початку війни здійснює ефективну фінансову оборону країни.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK