Хто може достроково вийти на пенсію в Україні: названо умови

Українцям розповіли, хто має право на призначення дострокової пенсії за віком.
Хто може достроково вийти на пенсію в Україні: названо умови
Ілюстративне фото / pixabay.com

В Україні деякі категорії громадян можуть вийти на пенсію достроково. Причому це дозволено як жінкам, так і чоловікам, повідомили в ГУ Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Читайте також:

Так, право на призначення дострокової пенсії за віком мають жінки, які народили п'ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, після досягнення віку 50 років та за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу.

За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання п'ятьох або більше дітей здійснювалося батьком, батьку призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років та за наявності страхового стажу не менше ніж 20 років.

Читайте також:

До трудового стажу до 01.01.2004 включався час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше ніж до досягнення кожною дитиною 3-річного віку.

Починаючи з 01.01.2004, час догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку зараховується до страхового стажу матері за умови, якщо особа доглядає за дитиною до досягнення нею трирічного віку, та за умови отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Починаючи з 01.01.2005, цей період зараховується до страхового стажу за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Читайте також:

Для призначення дострокової пенсії за віком необхідно надати такі документи:

  • заява;
  • паспорт, ідентифікаційний код;
  • трудова книжка та інші документи, що підтверджують набутий страховий стаж;
  • свідоцтва про народження дітей;
  • паспорти дітей (за наявності).

Матерям, які народили п'ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, при цьому враховуються діти, усиновлені в установленому законом порядку, до розміру пенсії призначається надбавка - пенсія за особливі заслуги перед Україною в розмірі від 35% до 40% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (залежно від кількості дітей).

Читайте також:

Якщо в разі смерті матері або позбавлення її батьківських прав виховання дітей до зазначеного віку здійснювалося батьком, право на пенсію за особливі заслуги надається батьку. При цьому враховуються діти, усиновлені в установленому законом порядку.

Раніше ми писали, що деякі українці можуть достроково вийти на пенсію, не чекаючи настання відповідного віку. Таке право, зокрема, мають учасники бойових дій (УБД).



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK