Частина українців не пройшла ідентифікацію та залишилася без пенсії: як відновити виплати

Виплата пенсій пенсіонерам-ВПО, які не пройшли ідентифікацію, відновлюється після її проходження.
Частина українців не пройшла ідентифікацію та залишилася без пенсії: як відновити виплати
Ілюстративне фото / depositphotos.com

До 31 березня 2024 року для пенсіонерів, які стали внутрішньо переміщеними особами до початку повномасштабної війни 24 лютого 2022 року, тривав процес проходження фізичної ідентифікації. Потрібно було підтвердити свою особу одним із зручних способів, онлайн чи офлайн. Тим громадянам, які цього не зробили, не перераховують пенсію на банківські картки, повідомили в Мінсоцполітики.

Читайте також:

У березні термін виплати пенсії без проходження ідентифікації завершився. Частині пенсіонерів, які не вийшли на зв'язок із Пенсійним фондом протягом 9 місяців (з 1 липня 2023 року по 31 березня 2024 року), пенсійні виплати продовжують нараховуватися, але тимчасово, до моменту проходження ідентифікації, не перераховуються на банківські картки.

"Тож звертаємо увагу пенсіонерів, які стали ВПО до 24 лютого 2022 року та не пройшли фізичну ідентифікацію: це можна зробити й зараз. Після проходження ідентифікації виплата пенсії буде продовжена", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Пенсія виплачуватиметься з урахуванням коштів за всі місяці, за які людина не отримувала її через непроходження ідентифікації.  

Якщо пенсіонер із числа ВПО пройшов ідентифікацію, але не отримав пенсію у квітні, фінансування виплати буде поновлено в найближчий період, після надходження до Пенсійного фонду інформації про встановлення особи (якщо ідентифікація проведена не в Пенсійному фонді України). 

Читайте також:

Зазначається, що протягом квітня Ощадбанк уже передав Пенсійному фонду додаткові переліки пенсіонерів, які пройшли ідентифікацію. Таким особам перерахування пенсій на банківські картки вже відновлено.

Додатково звертатися до органів Пенсійного фонду України з заявою про поновлення виплати пенсії, зупиненої через непроходження ідентифікації з 1 квітня, не потрібно. 

Якщо людина пройшла фізичну ідентифікацію, але їй ще не виплатили пенсію, необхідно звернутися до органів ПФУ.

Читайте також:

Для проходження ідентифікації можна вибрати будь-який зручний спосіб:

  • особисто відвідати відділення АТ "Ощадбанк" чи орган Пенсійного фонду України (ПФУ);
  • віддалено авторизуватися за допомогою кваліфікованого електронного підпису "Дія.Підпис" ("Дія ID") на вебпорталі електронних послуг ПФУ; 
  • за допомогою відеоконференцзв'язку; 
  • у випадку перебування за кордоном отримати в закордонній дипломатичній установі України посвідчення факту, що особа є живою, та надати ці документи органу ПФУ, де пенсіонер перебуває на обліку. 

Раніше ми писали, що українцям, які вирішили повернутися до покинутого місця проживання або виїхати за кордон, необхідно знятися з обліку ВПО.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK