Бізнес у квітні трохи покращив свої очікування – опитування Нацбанку

Будівельна сфера демонструє оптимізм, а торгівля песимістичніша.
Бізнес у квітні трохи покращив свої очікування – опитування Нацбанку
Annie Spratt / unsplash.com

Бізнес другий місяць позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності, адаптувавшись до складних умов повномасштабної війни. Так, у квітні 2024 року індекс очікувань ділової активності (ІОДА) зріс до 52.3 із 52.0 у березні.

Про це повідомляє прес-служба Нацбанку, посилаючись на щомісячні розрахунки Національним банком ІОДА на основі опитування підприємств.

Серед позитивів бізнес зазначає: оптимістичні прогнози щодо міжнародного фінансування, налагодження логістичних ланцюгів, збільшення внутрішнього попиту та уповільнення темпів інфляції. У той же час, стримуючими факторами залишаються пошкодження енергетичних об'єктів, збільшення витрат на логістику та оплату праці та нестачу кваліфікованих кадрів.

Читайте також:

Нацбанк наводить деякі дані індексу очікувань бізнесу по сферах діяльності:

  • Підприємства будівництва продемонстрували найоптимістичніші очікування ІОДА становив 53.4 порівняно з 53.5 у березні.
  • Підприємства сфери послуг покращили очікування своїх економічних перспектив. ІОДА виріс до 53.1 у квітні з 50.6 у березні.
  • Підприємства торгівлі дещо послабили позитивні оцінки своєї ділової активності. ІОДА становив 51.8 (у березні був 55.1).
  • Підприємства промисловості зберегли позитивні оцінки результатів своєї діяльності. ІОДА у квітні становив 51.7 (у березні – 51.0).

При цьому бізнес на тлі високих темпів зростання закупівельних цін очікує подальшого подорожчання власної продукції/послуг. Крім того, ситуація на ринку праці залишається нестійкою.

Довідка: Щомісячне опитування підприємств проводилось з 04 по 23 квітня 2024 року. В опитуванні взяло участь 447 підприємств. Результати опитувань відображають лише думку респондентів – керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України.

Щомісячний індекс очікувань ділової активності (ІОДА) – інструмент оперативної оцінки та відстеження тенденцій розвитку економіки. Індекс розраховується на основі опитувань українських підприємств реального сектору економіки. На основі відповідей респондентів розраховуються щомісячні індекси очікувань ділової активності – секторальні (для кожного сектора економіки) та композитний, що характеризує економічний розвиток країни за місяць. Значення індексу на рівні 50 є нейтральним. Очікування позитивні, якщо значення індексу перевищує нейтральний рівень.

Раніше ми писали про те, які макроекономічні прогнози дав Нацбанк цього року.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK