У поточному 2021/2022 маркетинговому році (1 вересня 2021 р. - 31 серпня 2022 р.) в Україні вже вироблено 1 450 тис. тонн цукру, що становить 130,5% виробництва минулого МР. Працювали 33 цукрові заводи. Про це повідомила пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства.
"Відповідно до балансу попиту і пропозиції цукру, розрахованого Мінагрополітики, перехідні залишки на початок 2021/2022 маркетингового року оцінюються в 332 тис. тонн, що відповідає тримісячній потребі внутрішнього ринку (оптимальним запасом є двомісячна потреба внутрішнього ринку)", - йдеться в повідомленні.
Як зазначили в міністерстві, пропозиція цукру в поточному маркетинговому році становить 1,8 млн тонн, що цілком достатньо для:
- забезпечення внутрішнього ринку, обсяг якого оцінюється в межах 1,210 млн тонн (з розрахунку споживання 28,9 кг/рік на одну особу);
- створення експортного потенціалу в обсязі 120 тис. тонн (з яких 70 тис. тонн цукру і 50 тис. тонн цукровмісних продуктів);
- формування суттєвих запасів на початок 2022/2023 маркетингового року в обсязі 470 тис. тонн, що відповідає майже п’ятимісячному обсягу внутрішнього споживання.
Раніше ми писали, що в червні 2022 року цукор був серед тих продуктів харчування, які подорожчали в Україні найбільше. Стабілізацію цін можна очікувати лише восени.