Рада ухвалила закони, спрямовані на боротьбу із «сірими схемами» в агробізнесі

Відповідні зміни внесено до Податкового та Митного кодексів.
Рада ухвалила закони, спрямовані на боротьбу із «сірими схемами» в агробізнесі
Chris Ensminger / unsplash.com

На своєму засіданні 9 травня Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроекти №№10168-2 та 10169-2, спрямовані на боротьбу зі схемами «оптимізації податків» агрокомпаніями, які займаються зерном, та неповерненням валютної виручки. Свої голоси «ЗА» віддали 236 та 235 народних депутатів відповідно.

Внесення змін до Податкового та Митного кодексів викликали бурхливі дискусії у парламентаріїв. У результаті штрафи за неподання звітів за КІКами були скасовані до кінця військового стану.

Прийняття законопроектів мало на меті мінімізувати можливості для зловживань при експорті аграрної продукції, яка забезпечує великі валютні надходження до держбюджету і впливає на стабільність національної валюти.

Читайте також:

Раніше у профільному комітеті пропонувалося, що у разі запровадження урядом режиму експортного забезпечення встановлюється заборона на експорт групи товарів суб'єктами ЗЕД, які не є платниками ПДВ. Також планувалося запровадити заборону експорту певних товарів за цінами нижчими від мінімально допустимих експортних цін, які має визначати Мінагро.

Крім того, для експорту платнику ПДВ планували запровадити градацію за ставками: 0% – платники, у яких обсяг неповерненої валютної виручки не перевищує 20%; 14 або 20% (за ставкою для внутрішнього постачання відповідного товару) – усі інші платники. Вони отримували б можливість скоригувати ставку ПДВ на 0% лише після отримання податковою від банку інформації про завершення розрахунків щодо відповідної експортної операції.

Для митного оформлення планувалося, що при декларуванні аграрної продукції (за кодами, визначеними у проекті Закону №10168-2) до митної декларації мають бути внесені відомості про податкову накладну, складену декларантом. Така митна декларація повинна містити відомості лише щодо одного товару та реквізити однієї відповідної накладної. При цьому фактична вартість задекларованого товару не може бути нижчою від вартості цього товару за мінімально допустимими експортними цінами.

Відповідно до нововведень, Державна митна служба після завершення митного оформлення експорту аграрної продукції надаватиме інформацію щодо митних декларацій у ДПС.

Ще коли законопроект розглядався у першому читанні, Європейська Бізнес Асоціація висловлювала побоювання, що ухвалення законопроектів у такому вигляді створить корупційні ризики через можливе встановлення ручного режиму регулювання аграрного експорту.

Раніше ми писали про те, що, на думку джерел видання The Economist, за останні два роки понад 3 мільярди доларів пішло з країни через «чорне зерно», а близько 40% урожаю зернових уникає оподаткування.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK