Уряд передав перші 104 тисячі га до «Земельного банку»

Аукціони з оренди сільгоспземель стартують на початку липня після корпоратизації Фонду аграрних інвестицій.
Уряд передав перші 104 тисячі га до «Земельного банку»
Jake Gard / unsplash.com

Фонд держмайна України завершив підготовку до запуску проекту "Земельний банк" Зокрема, Кабмін передав 2764 земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею понад 104 тисячі гектарів у користування ДП «Фонд аграрних інвестицій». Наступним кроком стане його корпоратизація та старт перших онлайн-аукціонів з оренди у липні цього року.

Про це повідомляє прес-служба ФДМУ з посиланням на слова голови Фонду Віталія Коваля.

Читайте також:

«Земельний банк» покликаний створити прозорий та ефективний ринок оренди державних сільгоспземель. Команда Фонду розробила концепцію проекту, нормативну базу та сформувала пул інвестиційно привабливих земельних ділянок. Завдяки рішенню Уряду, ФДМ готовий розпочати фінальну стадію — корпоратизацію та проведення перших земельних торгів», — заявив Віталій Коваль.

У Фонді зазначили, що після перетворення ДП «Фонд аграрних інвестицій» на товариство з обмеженою відповідальністю зі 100% державною часткою, нова компанія зможе виконувати функції оператора земельних торгів. А сам проект «Земельний банк» відкриє для аграріїв можливість орендувати державні землі на прозорій та конкурентній основі через онлайн-аукціони на платформі «Прозоро.Продажі».

Повідомляється, що самі аукціони стартують на початку липня 2024 року, а переможці зможуть укласти договори оренди державних земель на строк до 14 років для однорічних насаджень або до 25 років для багаторічних. Стартова вартість лотів становитиме 12% нормативної фінансової оцінки землі.

На думку глави Фонду держмайна, відкриття ринку оренди держземель через «Земельний банк» вже на першому етапі принесе до бюджету додатково 1 млрд грн, а при залученні всіх земель ця сума може зрости до 8 млрд грн. Крім того, «Земельний банк» також має на меті викорінення корупційних схем з державною землею.

«Ми прагнемо раз і назавжди поставити крапку у тіньових оборудках із сільгоспземлями. Наша мета – забезпечити чесне та прозоре ведення аграрного бізнесу в Україні», – наголосив голова ФДМ.

Раніше ми писали про те, що Верховна Рада ухвалила зміни до Бюджетного кодексу, якими врегулюється розподіл 12% нормативної грошової оцінки землі, що стало важливим кроком для старту проекту «Земельний банк».



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK