Ринок землі: що вирощують аграрії на куплених гектарах

Складено перший портрет юридичних осіб-покупців сільськогосподарських земель.
Ринок землі: що вирощують аграрії на куплених гектарах
Thomas Delacrétaz / unsplash.com

Понад 80% юридичних осіб, які придбали сільгоспземлі в Україні, є виробниками зернових та олійних культур. При цьому лише 38% угод із землею, здійснені юрособами, було укладено компаніями, що входять до складу агрохолдингів.

Про це повідомляє «АПК Інформ» з посиланням на дані дослідження портрета юридичних осіб-покупців земель сільгосппризначення, проведеного KSE Агроцентр за підтримки USAID.

Читайте також:

Видання зазначає, що за даними дослідження, протягом перших шести місяців після відкриття в Україні ринку земель для юридичних осіб (з 1 січня по 30 червня 2024 р.) 823 юрособи скористалися правом купівлі сільськогосподарської землі. За цей час вони уклали 7,2 тис. угод сукупною площею 21,5 тис. га. Частка юридичних осіб на ринку сільгоспземель за площею придбаної землі за перші 6 місяців 2024 р. становила 18%.

«Більшість угод було укладено суб'єктами, основний напрямок діяльності яких безпосередньо пов'язаний із сільським господарством – 83,5% від загальної кількості угод, або 85,4% від загальної площі сільськогосподарської землі, придбаної юридичними особами за перші шість місяців 2024 р. З них 93,2% угод було укладено фірмами, основним видом діяльності яких є вирощування зернових (крім рису), бобових та олійних культур», – цитує видання повідомлення прес-служби KSE Агроцентр.

Також повідомляється, що середній розмір ділянки, які придбані компаніями, які входять до складу агрохолдингів складає 2,61 га, а в юридичних осіб, які не належать до холдингів - 3,05 га. При цьому юрособи, які належать до агрохолдінгів, придбали 34% від загальної проданої площі або 5,8 тис. га протягом перших п'яти місяців після відкриття ринку землі для юридичних осіб. Із них 4 тис. га було придбано агрохолдингами із загальним земельним банком понад 50 тис. га. У той же час, лише 17,7 га сільськогосподарських земель було придбано найбільшими холдингами із земельним банком понад 100 тис. га.

Раніше ми писали про те, що після відкриття ринку через тіньові, готівкові та доларові операції 10-12 млрд грн від проданої землі могли пройти повз державний контроль та оподаткування.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK