Наслідки війни: скільки насправді сільгоспземель уже втратила Україна

Офіційна статистика не враховує землі, які людям довелося залишити через близькість до фронту, чи землі непридатні для обробки.
Наслідки війни: скільки насправді сільгоспземель уже втратила Україна
Stephen Radford / unsplash.com

За даними Держстату та Мінагро, через повномасштабну війну загальна посівна площа України зменшилася на 52 тис. кв км, а в тимчасовій окупації залишаються 15-18% сільгоспземель. У той же час офіційна статистика не враховує землі, які людям довелося залишити через близькість до фронту. В результаті кількість тимчасово або довгостроково виведених з обігу аграрних земель може становити близько 25% від загального довоєнного земельного фонду.

Про це пише "Економічна правда".

Читайте також:

За підрахунками видання, близько 21,8 тис. кв. км земель виведено з обігу в зоні боїв уздовж окупованої території, де ширина фронту становить 30-60 км.

Зазначається, що, за оцінками німецьких дослідників, 2023 року ця смуга була розподілена майже порівну (з невеликою перевагою у бік України) між українськими аграріями та землями, які оброблялися під наглядом російської окупаційної влади.

Видання повідомляє, що близько 12 тис. кв км виведено з сільськогосподарського обігу на багато років через тотальне забруднення вибухонебезпечними предметами, хоча формально ці землі вважаються підконтрольними Україні.

Крім того, за оцінками видання, ще близько 5,3 тис. кв. км залишено вздовж державного кордону між Росією та Україною на півночі нашої країни. А ще близько 1,4 тис. кв км аграрних земель виведено з обігу на правому березі Дніпра у Херсонській та Запорізькій областях. У Херсонській області вздовж обох берегів нижньої течії Дніпра утворилася смуга занедбаних орних земель. Покинуті площі тут менші, тому що річка створює природний бар'єр, що знижує інтенсивність боїв.

Крім того, зазначається, що подібна кількість землі залишається покинутою і в регіонах, віддалених від зони боїв. Головним чином – через непрямі наслідки війни: високі витрати на виробництво, нестачу робочої сили та техніки, ускладнену логістику.

У результаті, за оцінками видання, обсяг тимчасово чи довгостроково виведених з обігу формально підконтрольних Україні аграрних земель становить близько 20 тис. кв. км чи 6,5% від сільськогосподарських земель країни. Разом із 18%, що перебувають під окупацією з 2022 року, це близько 25% усіх аграрних земель.

Раніше ми писали про те, що Кабінет Міністрів збільшив розмір компенсації для агровиробників, які планують розмінувати землі сільськогосподарського призначення, з 80 до 100%.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK