Українські аграрії вже використовують понад 150 тис га розмінованих земель - Мінекономіки

Щоб прискорити очищення земель, уряд компенсує аграріям витрати на розмінування.
Українські аграрії вже використовують понад 150 тис га розмінованих земель - Мінекономіки
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Українські аграрії вже використовують понад 150 тис. га землі, обстеженої, очищеної чи розмінованої саперами. Про це повідомила міністр економіки Юлія Свириденко під час тематичної конференції на виконання домовленостей, досягнутих на Глобальному саміті миру.

Читайте також:

Як підкреслила Свириденко, очищення та повернення в експлуатацію цінних сільгоспземель - одне з ключових завдань уряду для посилення продовольчої безпеки у світі.

"Завдяки підтримці партнерів ми посилюємо спроможності у сфері протимінної діяльності. На сьогодні в Україні працює 51 сертифікований оператор. Щоб прискорити очищення земель, уряд компенсує аграріям витрати на розмінування. Маємо вже 137 заявок на компенсацію розмінування земель загальною площею в понад 17 тисяч гектарів. У жовтні в Швейцарії відбудеться конференція з розмінування, і ми очікуємо на подальшу підтримку партнерами наших зусиль", - розповіла міністр.

Читайте також:

Вона зазначила, що Україна й надалі залишається одним із гарантів продовольчої безпеки у світі завдяки тому, що змогла відновити шляхи постачання українського продовольства через порти Великої Одеси. 

Зокрема, у сезоні 2023/2024 року Україна:

  • експортувала загалом 69,86 млн тонн зернових, насіння олійних культур та олій. Наприклад, експорт кукурудзи зріс на 0,8%, пшениці - на 9%, соняшнику - на 22,8%;
  • постачала сільгосппродукцію до 39 країн Африки. Експорт пшениці до Африки зріс на 40,6%, соняшникової олії - на 153,1%; 
  • збільшила експорт із портів у сотні разів порівняно з вереснем 2023 року. За перше півріччя 2024 року порти Одеса, Південний та Чорноморськ перевалили 47,2 млн тонн вантажів завдяки стабільності навігації.

Раніше ми писали, що Кабінет Міністрів збільшив розмір компенсації для агровиробників, які планують розміновувати землі сільськогосподарського призначення, з 80% до 100%.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK