Землі, виведені з держвласності на підставних ветеранів АТО, отримала агрофірма екс-нардепа від Партії регіонів – ЗМІ

920 га, приватизовані за сумнівними схемами, можуть повернутись держпідприємству «Дмитрівка».
Землі, виведені з держвласності на підставних ветеранів АТО, отримала агрофірма екс-нардепа від Партії регіонів – ЗМІ
ілюстративне фото / "Агрофирма Свитанок" в Фейсбук

Майже 1 тис га землі «ДГ «Дмитрівка» Національної академії аграрних наук («Дмитрівка») неподалік міста Фастова за сумнівними схемами було виведено з державної власності. Так, ці землі опинилася в агрофірмі "Світанок", яку створила та з 1990-х років очолювала народний депутат у 2006-2012 роках від Партії регіонів Тетяна Засуха.

Про це пише "Економічна правда" у своєму розслідуванні.

Зазначається, що згідно з інформацією відкритих баз даних, упродовж цього часу фірмою володіла то сама Тетяна Засуха, то її син Андрій, президент футбольного клубу "Колос Ковалівка" та до 2024 року - депутат Київської обласної ради від партії "Батьківщина".

Видання повідомляє, що справу щодо виведення ділянок під Фастовом розглядає Вищий антикорупційний суд (ВАКС) і навіть має перший обвинувальний вирок із "відкупом" за донат на Збройні Сили.

Журналісти з'ясували, як відбувалося відчуження землі «Дмитрівки». Так, у 2018 році під час інвентаризації земель голова головного управління Держгеокадастру у Київській області Людмила Приходько віднесла ділянки господарства площею понад 1 тис. га до земель запасу, оскільки нібито держпідприємство не переоформило своє право постійного користування на ці землі. А інвентаризацію на замовлення Держгеокадастру проводило ДП "Науково-дослідний інститут землеустрою", першим заступником директора якого був Олег Левченко. Саме його правоохоронці вважають організатором схеми.

Читайте також:

Також зазначається, що начальник відділу головного управління Держгеокадастру у Фастівському районі Ганна Остапчук визначила ділянки ДП для інвентаризації та сприяла їхньому відведенню до земель запасу. За такі дії ВАКС у травні цього року визнав Остапчук винною у зловживанні владою у складі злочинної групи. Її засудили до п'яти років позбавлення волі, проте вона пішла на угоду зі слідством. Давши свідчення щодо себе, вона зобов'язалася надати їх проти інших фігурантів справи, а також задонатити 600 тис. грн на "Армію дронів", завдяки чому вийшла із засідання з трьома роками умовного терміну.

Видання зазначає, що це була ще не вся схема. Для виведення землі із держвласності співорганізатори схеми шукали людей, які могли б отримати по 2 га – учасників АТО. У результаті за грудень-січень 2018-2019 років Держгеокадастр видав 462 накази, якими дозволив розробити проекти землеустрою, необхідні для подальшої приватизації. Їх розробляло ТОВ "НВФ "Геокадастр плюс", в якому працювала дружина Левченка. А самим оформленням ділянок за довіреностями здійснювали дві особи на користь агрофірми "Світанок", яка потім викупила приватизовані землі.

«Здавалося б, ветерани мають право на безкоштовні 2 га землі, тож принаймні в цій частині історії не повинно бути проблем. Навіть якщо потім ці ділянки перекупила агрофірма, вони все одно отримали кошти за власність, якою можуть керувати на власний розсуд, зокрема, продати. Реальність виявилася іншою. Правоохоронці виявили, що 51 із 462 фізосіб, на які оформляли землю, вже отримували ділянки та не мали права отримувати нові», – пише видання.

Повідомляється, що у коментарі виданню керівник "Світанку" Олег Цаплієнко заявив, що на момент купівлі ділянок у компанії не знали, що їх вивели з державного підприємства. За його словами, у 2019 році представників "Світанку" почали викликати на допити до НАБУ, а у 2023 році провели обшуки в компанії та вдома у керівників та бенефіціарів.

Видання зазначає, що агрофірма заплатила за землі 3,2 млн дол. або 85 млн грн за курсом 2019 року. Така ціна – ринкова, але йдеться про особливо цінні землі. Експертиза НАБУ оцінила їх 714,8 млн грн або 714 тис. грн за га, тобто вдесятеро дорожче. Проте керівник "Світанка" вважає, що ці землі не можна назвати цінними: на ділянках були чагарники, внаслідок чого у 2019 році фірма засіяла лише 20% нових площ, досі не може обробляти усі 920 га.

«У результаті підозри у цій справі отримали 12 людей. У березні розслідування було завершено. Хоча ділянки були приватизовані та перепродані, НААН досі визнає право постійного користування ними "ДГ «Дмитрівка». Цаплієнко каже, що в компанії змирилися, що ці землі у них незабаром можуть забрати», – резюмує видання.

Раніше ми писали про те, що, згідно з журналістським розслідуванням, на 418 га землі дослідницького господарства "Дмитрівка" Національної академії аграрних наук колишні чиновники Держзему та Генпрокуратури будують котеджне містечко.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK