В Україні зростають ціни на базовий продукт: скільки платитимемо за кілограм

На ціни впливають кілька важливих факторів: збільшується внутрішній попит, а також українським виробникам відкрився доступ до ринку ЄС.
Ілюстративне фото / depositphotos.com
Ілюстративне фото / depositphotos.com

В Україні поступово дорожчає цукор. Наразі середні відпускні ціни на продукцію з заводів коливаються в межах 24,60-25,30 грн/кг, проте прогнозується подальше зростання. Про це повідомили аналітики Всеукраїнської аграрної ради (ВАР).

Фахівці пояснюють, що на ситуацію впливають кілька важливих факторів. По-перше, збільшується внутрішній попит, по-друге, українським виробникам відкрився доступ до ринку ЄС.

"Багато заводів наразі викуповують квоти під європейський ринок. Водночас українські виробники вже адаптувалися до зовнішніх поставок ще до відкриття ЄС: ми експортували продукцію до Туреччини, Камеруну, Кот-д'Івуару, Індонезії та Ізраїлю. Попит із цих країн зберігається, а додатковий інтерес із боку Європи лише посилює ріст цін", - зазначають у ВАР.

Крім того, ціни традиційно підвищуються через сезонний фактор. Із січня по червень-липень спостерігається зростання котирувань.

Читайте також:

Експерти вважають, що, враховуючи поточні ринкові фактори, умовні ціни можуть вийти на рівень 27-28 грн/кг із ПДВ.

Таким чином поєднання активного експорту та сезонних тенденцій сприяє подальшому підвищенню вартості українського цукру.

Раніше ми писали, що за перші шість місяців маркетингового року 2024/25, що триває з вересня 2024 року по лютий 2025 року, Україна експортувала понад 403,5 тис. тонн цукру.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK