В Україні поступово дорожчає цукор. Наразі середні відпускні ціни на продукцію з заводів коливаються в межах 24,60-25,30 грн/кг, проте прогнозується подальше зростання. Про це повідомили аналітики Всеукраїнської аграрної ради (ВАР).
Фахівці пояснюють, що на ситуацію впливають кілька важливих факторів. По-перше, збільшується внутрішній попит, по-друге, українським виробникам відкрився доступ до ринку ЄС.
"Багато заводів наразі викуповують квоти під європейський ринок. Водночас українські виробники вже адаптувалися до зовнішніх поставок ще до відкриття ЄС: ми експортували продукцію до Туреччини, Камеруну, Кот-д'Івуару, Індонезії та Ізраїлю. Попит із цих країн зберігається, а додатковий інтерес із боку Європи лише посилює ріст цін", - зазначають у ВАР.
Крім того, ціни традиційно підвищуються через сезонний фактор. Із січня по червень-липень спостерігається зростання котирувань.
Експерти вважають, що, враховуючи поточні ринкові фактори, умовні ціни можуть вийти на рівень 27-28 грн/кг із ПДВ.
Таким чином поєднання активного експорту та сезонних тенденцій сприяє подальшому підвищенню вартості українського цукру.
Раніше ми писали, що за перші шість місяців маркетингового року 2024/25, що триває з вересня 2024 року по лютий 2025 року, Україна експортувала понад 403,5 тис. тонн цукру.