Нове зерно для хліба: в Україні вперше зібрали врожай кернзи

Головною особливістю злаку є здатність до багаторічного вирощування, що робить її перспективною для сталого землеробства.
Avinash Kumar / unsplash.com
Avinash Kumar / unsplash.com

В Україні зібрано перший повноцінний урожай кернзи на дослідних ділянках Подільського державного університету на Хмельниччині. Про це повідомляють Dengi.ua з посиланням на інформацію університету у Фейсбук.

Зазначається, що науковці факультету агротехнологій професор Василь Пую, доценти Віталій Лапчинський та Василь Вахняк разом із зацікавленими особами вже другий рік проводять дослідження елементів технології вирощування цієї культури в рамках міжнародного співробітництва в Кластері "Agriculture-Food-Environment-Soil" та нарешті отримали перший повноцінний урожай зерна кернзи.

Читайте також:

Повідомляється, що рослина Кернза (Kernza®), це багаторічна пшениця, що є торговою маркою культурної форми пирію середнього (Elytrigia intermedia), введена в культуру Land Institute (США) та досліджувана командою вчених із різних країн, зокрема українськими. Її головна особливість - це здатність до багаторічного вирощування, що робить її перспективною для сталого землеробства.

"Цікава вона з погляду вирощування зерна для випікання хліба, як цінний кормовий злак і рослина, що має унікальні властивості для накопичення органічної речовини в малородючих і пошкоджених ґрунтах з метою відновлення та створення родючості. З п'яти локацій дослідних ділянок в Україні в нашій країні формуються найбільш продуктивна маса рослин висотою до 180 см", - розповіли науковці.

фото

фото

фото

фото

Нагадаємо, Dengi.ua повідомляли про те, що станом на 22 серпня 2025 року українські аграрії вже зібрали понад 21 млн тонн пшениці.

Також Dengi.ua писали, у Київській області з'явилася перша в Україні промислова плантація ірги.



Слідкуйте за нашими новинами та відео
  • YouTube
  • Facebook
  • Telegram
  • Google News

ТОП-Новини