За місяць індекс борщу в Україні знизився на 12%, проте в річному вимірі зріс на 27%, досягнувши позначки 196 грн. Це на 26 грн дешевше, ніж минулого місяця, коли страва коштувала 222 грн. Про це йдеться в оновленому продуктовому моніторингу Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), пишуть Dengi.ua.

Читайте також: Торішня, але не дешева: в Україні зросли ціни на картоплю

За словами аналітиків, найвідчутніші зміни зафіксовано на ринку м'яса, де ціни стрімко пішли вгору. Зокрема, яловичина (гуляш) подорожчала на 6% за місяць до 336 грн/кг, що на 20% дорожче, ніж торік. Ще більш стрімке зростання продемонструвала курятина: філе подорожчало на 11% до 222 грн/кг (+39% на рік), стегно - на 28% до 154 грн/кг (+39% на рік), а тушка - на 25% до 110 грн/кг (+42% на рік).

Водночас ціна на свинячий ошийок залишилася стабільною на рівні 330 грн/кг, що однак на 31% перевищує минулорічний показник.

"Суттєве подорожчання курятини частково пояснюється підвищенням витрат на корми, яловичина дорожчає на тлі обмеженої пропозиції", - пояснили в УКАБ.

При цьому ціни на овочі демонструють сезонну динаміку: продукція нового врожаю дешевшає, а старого дорожчає. Так, вартість ріпчастої цибулі вроздріб сягнула 40 грн/кг, що на 33% більше, ніж місяць тому, і на 32% дорожче за минулорічні показники. Стара картопля коштує в середньому 38 грн/кг, додавши 10% за місяць (+33% за рік).

Утім, на ринку з'являються овочі нового врожаю, а це чинить тиск на ціни. Зокрема, молода капуста подешевшала на 66% за місяць до 25 грн/кг (але на 64% дорожча за минулий рік).

Ціни на бакалійні товари залишаються стабільними завдяки достатньому обсягу продукції на ринку і рівномірному попиту. Наприклад, соняшникова олія подешевшала на 2% до 75,3 грн за 850 мл, а цукор - на 1% до 32,7 грн/кг.

ucab.ua

Раніше ми писали, що в травні 2025 року Україна наростила обсяги експорту яловичини на тлі зростання цін на зовнішніх ринках і зменшення виробництва м'яса в інших країнах.

Нагадаємо, на ринку України продовжує зростати обсяг столових буряків нового врожаю з місцевих господарств. Водночас вартість минулорічних коренеплодів утримується на рекордно високому рівні.