Україна має всі шанси зробити волоський горіх одним із ключових продуктів своєї аграрної інтеграції з Європейським Союзом. Про це свідчить дослідження Київської школи економіки (KSE) під назвою "Горіхова промисловість України", повідомляють Dengi.ua з посиланням на на SuperAgronom.com.

Згідно з даними аналітиків, у 2024/25 маркетинговому році Україна посіла четверте місце у світі за обсягами виробництва волоського горіха - близько 101 тис. тонн. За цим показником країна поступилася лише Китаю, США та Чилі. У 2023 році експорт українських горіхів сягнув приблизно 77 млн дол.

Читайте також: Попит зростає: в Україні знову переписали ціни на огірки

При цьому експерти зазначають, що галузь тільки починає набувати рис повноцінного бізнесу. Понад 95% горіхів, як і раніше, вирощують у приватних господарствах, що робить українську модель унікальною і протилежною, наприклад, американській, де виробництво зосереджено у великих промислових садах.

"Це унікальна модель виробництва, абсолютно протилежна, наприклад, американській - з використанням великих промислових садів у США", - підкреслили фахівці.

За оцінкою дослідників KSE, за активної підтримки держави та міжнародних донорів сектор здатен значно зрости. Так, грантова програма "єРабота", що компенсує до 70% витрат на створення садів, уже спрямувала мільярди гривень у розвиток горіхових культур. Завдяки цьому вони увійшли до числа найбільш підтримуваних напрямів садівництва. Досвід останніх років підтверджує ефективність таких заходів: з 2018 по 2023 рік за державної підтримки було закладено близько 6 тисяч гектарів нових горіхових садів.

Крім того, економісти також підкреслюють, що додана вартість продукції значно зростає після переробки - очищені горіхи продаються майже вчетверо дорожче за неочищені. У 2023 році саме вони склали 72% українського експорту. Основними покупцями залишаються країни ЄС (на їхню частку припадає 58% виручки), а також Туреччина, Франція та Румунія.

"Волоський горіх - одна з найперспективніших експортних культур України. Він може стати флагманським продуктом аграрної інтеграції України в ЄС. Навіть попри війну, фрагментоване виробництво та політичні виклики, наші виробники здатні скласти конкуренцію провідним європейським. Для цього необхідно забезпечити підприємців саджанцями та консультаціями. Водночас, потрібно привести галузь у відповідність до вимог ЄС", - зазначають у KSE.

На думку експертів, для прискорення розвитку горіхового сектору необхідно розв'язати дві ключові проблеми - брак якісних саджанців і низькі стандарти виробництва та зберігання, які негативно впливають на якість продукції.

При цьому імпорт посадкового матеріалу, за словами аналітиків, не розв'язує проблему: саджанці з Франції та Молдови погано адаптуються до українських ґрунтів. Крім того, серйозним бар'єром для підвищення конкурентоспроможності залишаються пліснява і токсини, що виникають через нерівномірне сушіння або неправильне зберігання. Саме ці фактори, на думку дослідників, гальмують розвиток галузі та заважають глибшій інтеграції України в ринок ЄС.

Раніше Dengi.ua повідомляли про те, що Україна входить до топ-5 постачальників органічної продукції до ЄС.

Водночас, як писали Dengi.ua, ягідний сезон 2025 року в Україні виявився складним, тому що через заморозки та інші погодні ризики фермери втратили близько 50% врожаю.