Олександр Крамаренко: Схоже, ніхто і не забороняв бити по російській нафті

Financial Times оприлюднила статтю, де стверджується, що офіційний Вашингтон нібито негативно ставиться до ударів українських дронів по російських НПЗ. А чи справді це так?
Олександр Крамаренко: Схоже, ніхто і не забороняв бити по російській нафті
Головний редактор журналу Деньги.ua Олександр Крамаренко / dengi.ua

Трохи про статтю у ФТ, про наративи та джерела в ній. Ох і тхне від неї! Але зовсім не забороною на асиметричні відповіді України щодо російської агресії. А скоріше, спробою викликати гарячу реакцію Києва та створити напругу між ним та Вашингтоном. Так воно, принаймні, виглядає при ретельному аналізі.

22 березня Financial Times оприлюднила статтю, в якій купа всього про те, як у Вашингтоні, ніби, ставляться до ударів українських дронів по російським нафтопереробним заводам(НПЗ)

Автори статті: Крістофер Міллер і Бен Холл у Києві, Феліція Шварц у Вашингтоні та Майлз МакКормік у Х'юстоні – це, щоб ми пам’ятали імена журналістів, які, як вважається, суворо дотримуються стандартів журналістики.

«За словами трьох осіб, знайомих з обговореннями, США закликали Україну припинити атаки на енергетичну інфраструктуру Росії, попереджаючи, що удари безпілотників можуть підвищити світові ціни на нафту та спровокувати помсту. Неодноразові попередження з Вашингтона були передані високопосадовцям Служби державної безпеки України, СБУ та її управління військової розвідки, відомого як ГУР, повідомили Financial Times люди» – важливо зазначити, що стаття НЕ містить інформації про ступінь довіри до «джерел». Навіть не зазначено статус цих джерел хоча б приблизно, за виключенням одного, та й та особа не позначена більш менш притомно.

Хто це? Члени Конгресу? Учасники розвідувательної спільноти США? Найняті РФ американські лобісти?

Нема розуміння, насправді.

Ключові наративи статті та мої власні коментарі до неї:

«Росія залишається одним із найважливіших світових експортерів енергії, незважаючи на санкції Заходу щодо її нафтогазового сектору»  – що заважало за 2 роки поламати це?

«Цього року ціни на нафту зросли приблизно на 15 відсотків до 85 доларів за барель, що призвело до зростання вартості палива саме тоді, коли президент США Джо Байден розпочав свою кампанію щодо переобрання» - це типове «звернення до старшого». До речі, США зараз у світовому топі по видобутку нафти. Отже, країна заробляє на нафті. А, і важливе: американська нафтова спільнота скоріш фінансує республіканців, ніж демократів. Це так, на додаток.

«Вашингтон також стурбований тим, що якщо Україна продовжуватиме завдавати ударів по російських об’єктах, у тому числі за сотнями миль від кордону, Росія може у відповідь накинутися на енергетичну інфраструктуру, на яку покладається Захід. Це включає в себе трубопровід КТК, який транспортує нафту з Казахстану через Росію на світовий ринок» – хвилиночку! Хіба КТК не на території РФ? Будуть дамбіть вароніж?

«Ми не заохочуємо і не дозволяємо атаки всередині Росії», - сказав представник NSC». - Ось тут питання: що таке NSC? Це National Security Council, тобто Рада нацбезпеки США? Чи це National Safety Council – неурядова організація, такий собі лоббістський центр на максималках?

«ЦРУ відмовилося від коментарів. У Києві речник СБУ відмовився від коментарів. Чиновники ГУР і офісу Зеленського не відповіли на запити про коментарі».  Тобто стаття реальна базується ні на чому.

А ось це щось на кшталт бекграунду:

«За словами представника військової розвідки в Києві, з 2022 року було скоєно щонайменше 12 нападів на великі російські нафтопереробні заводи, і щонайменше дев’ять цього року, а також кілька терміналів, складів і сховищ. Геліма Крофт, колишній аналітик ЦРУ, який зараз працює в RBC Capital Markets, нещодавно зазначила, що Україна показала, що може вразити більшу частину інфраструктури експорту нафти в західній Росії, поставивши під загрозу близько 60 відсотків експорту країни. Заперечення США виникли в той момент, коли цього року Байдена чекає важка боротьба за переобрання, оскільки ціни на бензин зростають, і цього року зросли майже на 15 відсотків до приблизно 3,50 доларів за галон. «Ніщо так не лякає чинного американського президента, як різке зростання цін в рік виборів», — сказав Боб Макнеллі, президент консалтингової компанії Rapidan Energy і колишній радник Білого дому з енергетики».



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK