У ПФУ розповіли, чи зараховується до стажу період догляду за особою з інвалідністю

За яких умов передбачено зарахування до страхового стажу періодів догляду за особою з інвалідністю.
У ПФУ розповіли, чи зараховується до стажу період догляду за особою з інвалідністю
Ілюстративне фото / depositphotos.com

У Пенсійному фонді України пояснили, чи зараховується до страхового стажу період догляду за особою з інвалідністю. Відповідну інформацію опублікувала пресслужба ПФУ.

Читайте також:

Як пояснили у відомстві, Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено зарахування до страхового стажу періодів догляду за особою з інвалідністю I групи або за особою, яка досягла пенсійного віку та за висновком закладу охорони здоров'я потребує постійного стороннього догляду, а також періодів догляду за дитиною з інвалідністю чи за тяжко хворою дитиною, якій не встановлено інвалідність.

Період догляду зараховується до страхового стажу, якщо людина, яка здійснювала догляд:

  • є працездатною (не досягла пенсійного віку та не є особою з інвалідністю);
  • не працювала в такий період;
  • отримувала в органах соціального захисту населення допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства.

Читайте також:

"При дотриманні таких умов період догляду враховується до страхового стажу людини, оскільки згідно статті 11 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" в цей період вона є застрахованою особою. Страхувальником для неї є відповідний орган соціального захисту населення, що виплачує їй допомогу, надбавку або компенсацію", - йдеться в повідомленні.

Якщо догляд мав місце в період із липня 2000 року, то заробіток за цей період враховується в розмірі мінімальної заробітної плати. У разі доцільності зазначений період "оптимізується" (вилучається з підрахунку індивідуального коефіцієнту заробітку для обчислення пенсії як період із найнижчим заробітком).

Раніше ми писали, кому призначається допомога з догляду за особами, які потребують цього, і як її отримати в умовах війни.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK