Доплати до пенсій українцям у Польщі: хто може отримати

У Польщі українці під час отримання польської пенсії мають право на доплату до мінімального розміру.
Доплати до пенсій українцям у Польщі: хто може отримати
Ілюстративне фото / Getty Images

Сплата внесків до Фонду соціального страхування в Польщі не відкриває автоматично українцям шлях до отримання доплат до мінімальної пенсії за віком. Про це повідомляє видання Yavp.pl.

Читайте також:

Речник ZUS у Польщі Павел Жебровські розповів про умови та кількість доплат до пенсій українцям. Йдеться про доплати, коли громадяни України виходять на пенсію в Польщі за віком. Тоді ZUS, враховуючи стаж праці особи в Україні та Польщі й розмір її пенсії в Україні, здійснює доплату, щоб людина отримувала "мінімалку". 

"Для того, щоб іноземець отримав доплати, він повинен відповідати певним умовам. Доплата виплачується лише в тому разі, якщо особа проживає в Польщі. Якщо особа проживає в іншій країні, то доплата до мінімальної пенсії з Польщі не надається", - пояснює Жебровські.

Читайте також:

На сьогодні доплати від ZUS до мінімальної пенсії мають у Польщі лише 1170 українців, у 2022 році такі доплати отримували 1205 осіб, а у 2021 році - 1215 осіб.

"Зменшення обсягу доплат пов'язане, зокрема, з тим, що громадяни України знаходять собі роботу в Польщі. Отримання доходу від роботи або ведення підприємницької діяльності в розмірі, що перевищує розмір доплат, тягне за собою втрату права на доплати до мінімальної пенсії від ZUS. Друга причина зменшення кількості доплат до мінімальних пенсій пов'язана з виїздом громадян України з Польщі", - додав речник ZUS.

Читайте також:

Зазначається, що ZUS має інструменти для перевірки того, чи має іноземець право на доплати до мінімальної пенсії. Особи, які звертаються за польською пенсією, не тільки подають декларацію про місце проживання, а й на вимогу ZUS документ, який підтверджує законне перебування в Польщі. 

Раніше ми писали, що українці, які працюють у Польщі, мають право на пенсію. Мінімальний розмір виплати становить 1588 злотих (близько 14 тис. грн).



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK