Українські біженці в Польщі продовжують втрачати статус UKR: що відомо

Українці в Польщі продовжують скаржитися не необґрунтоване позбавлення статусу UKR.
Українські біженці в Польщі продовжують втрачати статус UKR: що відомо
Ілюстративне фото / Getty Images

Українські біженці в Польщі масово втрачають статус UKR та привілеї, які він дає, виїжджаючи з країни на менше ніж 30 днів. Офіс польського омбудсмена вдруге звернувся до уповноваженого уряду з питань біженців з України Павла Шефернакера з цього питання, повідомляє Yavp.pl.

Читайте також:

Так, до Офісу омбудсмена надходили численні скарги від громадян України на безпідставну втрату статусу UKR. У них люди розповідали, що після перетину кордону поверталися до Польщі з України протягом 30 днів, але все одно втрачали право на безкоштовну медицину та соцвиплати.

Крім того, непоодинокими є випадки, коли статус UKR анулювали, незважаючи на те, що людина постійно перебувала в Польщі. Більшість громадян України дізнаються про втрату привілейованого статусу випадково, наприклад, коли ZUS припиняє виплату щомісячних допомог.

Читайте також:

Зазначається, що перше звернення до уповноваженого уряду Польщі з питань біженців з України Павла Шефернакера в офісі омбудсмена направили в березні 2023 року. Тоді в ньому вказали основні причини, чому біженці з України втрачають статус UKR:

  1. Перша причина полягає в тому, що прикордонна служба реєструє дату виїзду громадян України з Польщі, а дату повернення - ні.
  2. Друга причина - це поновне надання статусу UKR, коли потрібно просто відновлювати наданий раніше. Унаслідок людина знову отримує статус UKR, але вже на дату подачі заяви, і в цьому разі вона не отримує соцдопомог за період, коли статус UKR не діяв, хоч це і було помилково.

"На своє березневе звернення офіс Уповноваженого з прав людини в Польщі так і не отримав відповіді, відтак підготував й направив повторне. У ньому знову просить втрутитися в ситуацію й навести лад", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Уповноваженого уряду з питань біженців з України Павла Шефернакера ще раз просять вирішити вказані раніше проблеми та пояснити, на яких підставах польський ZUS перестає виплачувати соцдопомогу біженцям з України, а також які організації, крім Прикордонної служби, мають доступ до реєстру громадян України зі статусом UKR.

Раніше ми писали, що сплата внесків до Фонду соціального страхування в Польщі не відкриває автоматично українцям шлях отримання доплат до мінімальної пенсії за віком.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK