Пенсії в Україні: кого з пенсіонерів можуть змусити повернути частину виплат

Трапляються ситуації, які можуть призвести до виникнення переплат пенсійних виплат.
Пенсії в Україні: кого з пенсіонерів можуть змусити повернути частину виплат
Ілюстративне фото / Getty Images

У деяких випадках українців можуть змусити повернути частину пенсійних виплат. Про це повідомили в Головному управлінні Пенсійного фонду в Донецькій області.

Читайте також:

Після набуття пенсіонером права на пенсію ПФУ щомісячно виплачує належні йому виплати в повному обсязі. Однак трапляються ситуації, які можуть призвести до виникнення переплат пенсійних виплат. 

Так, однією з причин переплат пенсій є несвоєчасне повідомлення пенсіонером органів ПФУ про факт працевлаштування або зайняття підприємницькою діяльністю.

Читайте також:

У разі працевлаштування (реєстрації підприємницької діяльності) пенсіонер зобов'язаний повідомити про це орган Пенсійного фонду впродовж 10 днів після працевлаштування. 

Якщо дані про факт працевлаштування відсутні в Реєстрі застрахованих осіб, особа має надати до Пенсійного фонду документи, що засвідчують відповідні відомості (копію наказу (розпорядження) про прийняття на роботу або копію трудової книжки з записом про працевлаштування та/або копію цивільно-правового договору).

Читайте також:

"У разі неповідомлення пенсіонером про працевлаштування ця обставина буде виявлена фахівцями пенсійної служби під час звіряння даних з державними реєстрами загальнообов'язкового державного соціального страхування, юридичних і фізичних осіб-підприємців. Однак на дату такої звірки сума надміру виплачених пенсійних коштів вже буде зафіксована", - йдеться в повідомленні.

Уточнюється, що в разі відмови пенсіонера добровільно повернути зайво отримані кошти Пенсійний фонд ухвалює рішення про утримання з пенсії сум переплати в межах 20% пенсії 

Читайте також:

Про факт працевлаштування, а також про звільнення, припинення реєстрації підприємницької діяльності пенсіонер повідомляє орган Пенсійного фонду шляхом подання відповідної заяви. Це можна зробити в дистанційному режимі через особистий кабінет вебпорталу електронних послуг ПФУ з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

"Для забезпечення виплати пенсій у належних розмірах, передбачених законодавством, та з метою попередження переплат пенсійних виплат одержувачам пенсій необхідно своєчасно повідомляти органи Пенсійного фонду про факт працевлаштування чи звільнення з роботи", - додали у відомстві.

Публікація ПФУ Донецької області в Telegram
Публікація ПФУ Донецької області в Telegram

Раніше ми писали, хто в Україні має право на достроковий вихід на пенсію.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK