Ще одна категорія українців може вийти на пенсію достроково: хто має право

Деякі українці мають право вийти на заслужений відпочинок достроково.
Ще одна категорія українців може вийти на пенсію достроково: хто має право
Ілюстративне фото / Getty Images

В Україні учасники бойових дій (УБД) мають право на достроковий вихід на пенсію. Про це повідомили в Головному управлінні Пенсійного фонду у Вінницькій області.

Читайте також:

Як розповіли в ПФУ, на призначення дострокової пенсії учасники бойових дій мають право після досягнення чоловіками 55 років, жінками 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків і не менше 20 років у жінок. Цю норму визначено Законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Хто належить до учасників бойових дій:

  • військовослужбовці, особи начальницького й рядового складу органів внутрішніх справ, поліцейські, які брали участь у бойових діях;
  • особи, яким надано статус учасника бойових дій відповідно до пунктів 20 і 21 статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (члени добровольчих формувань);
  • особи з числа резервістів, військовозобов'язаних і осіб, які входили до складу добровольчого формування територіальної громади, яким надано статус учасника бойових дій відповідно до пункту 19 статті 6 (учасники АТО).

Читайте також:

Зазначається, що можливість призначення пенсії за віком доцільна в разі, якщо УБД не набув права на пенсію за вислугу років, передбачену Законом "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" або якщо військовослужбовець продовжує військову службу, але досяг вищевказаного пенсійного віку та набув необхідної тривалості страхового стажу. Тобто дострокова пенсія за віком призначається незалежно від того, чи працює або проходить службу особа.

Читайте також:

Особи, які працювали у військових частинах (вільно наймані особи), брали участь у бойових діях і яким присвоєно статус УБД, мають усі пільги, передбачені для даної категорії ветеранів війни, окрім дострокового виходу на пенсію за віком.

Також законодавством передбачено достроковий вихід на пенсію за віком і для членів сімей загиблих учасників бойових дій: батькам, дружинам, чоловікам.

Публікація Головного управління ПФУ у Вінницькій області
Публікація Головного управління ПФУ у Вінницькій області

Раніше ми писали, що деякі українці мають право на достроковий вихід на пенсію. Це стосується тих, хто втратив роботу.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK