Вихід на пенсію в 60 років: що робити, якщо не вистачає стажу

2023 року українці, яким виповнилося 60 років, мають право на призначення пенсії за віком лише за наявності 30 років страхового стажу.
Вихід на пенсію в 60 років: що робити, якщо не вистачає стажу
Ілюстративне фото / depositphotos.com

У Пенсійному фонді України розповіли, як діяти, якщо людині не вистачає декількох місяців стажу для виходу на пенсію за віком. Інформація оприлюднена на сайті ПФУ.

Читайте також:

У відомстві нагадали, що вік виходу на пенсію за віком в Україні визначає тривалість страхового стажу, набутого особою - це 60, 63 або 65 років. При цьому право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років у 2023 році виникає за наявності в людини 30 років страхового стажу.

"Якщо ж у 60-річному віці необхідного страхового стажу не набуто, то право на пенсію виникне при досягненні більш пізнього віку", - йдеться в повідомленні.

Якщо українцю не вистачає декількох місяців стажу, вийти на пенсію можна й до 63-річного віку. У такому разі потрібно офіційно працевлаштуватися й набути місяці страхового стажу, яких бракує. Або ж укласти договір про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та сплачувати протягом декількох місяців добровільні внески в розмірі не менше мінімального страхового внеску (по 1474 грн щомісяця).

Читайте також:

Після набуття 30 років страхового стажу можна звернутися за призначенням пенсії.

"Якщо особі у 2023 році виповнилося 60 років, а 30 років страхового стажу вона набуде пізніше (у 2024, 2025 році), то за призначенням пенсії вона має право звернутися з моменту набуття вищезазначеного розміру страхового стажу, оскільки тривалість необхідного страхового стажу визначається на час досягнення пенсійного віку", - додали в ПФУ.

Раніше ми писали, що в Україні учасники бойових дій (УБД) мають право на достроковий вихід на пенсію.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK