При сильній спеці та дощі графіки відключення світла можуть стати жорсткішими.

В "Укренерго" розповіли, чому погода впливає на тривалість обмежень споживачів.
При сильній спеці та дощі графіки відключення світла можуть стати жорсткішими.
MICHAEL WILSON / unsplash.com

Повернення графіків відключень електроенергії для населення викликає багато запитань. Зокрема, про причини відключень у погану погоду, і до чого готуватися у спекотні дні літа.

Про це повідомляє прес-служба "Укренерго".

У компанії виділили низку причин, чому погода так впливає на генерацію, і, як наслідок, на тривалість відключень.

По-перше, до російських атак на енергосистему українські електростанції могли вдвічі більше виробляти електроенергії. Якщо десь зростало споживання, диспетчер просто давав команду включити додатковий енергоблок на теплоелектростанції. Балансувати енергосистему тепловими блоками, які можна швидко включити у роботу у разі зростання споживання, більше немає можливості. Якийсь час швидко покривати споживання допомагали гідроелектростанції, які тепер також суттєво пошкоджені.

По-друге, зараз розпочалася ремонтна кампанія на атомних електростанціях, щоб підготувати їх до зими. А Імпорту електроенергії теж замало.

Читайте також:

По-третє, вперше в історії української енергосистеми диспетчери мають настільки покладатися на роботу сонячних електростанцій. 2022 року СЕС займали близько 5% загального обсягу генерації в Україні. Нині цей відсоток значно вищий. Але не за рахунок різкого збільшення площі сонячних панелей, а через те, що інші види генерації зазнали втрат після російських атак.

В «Укренерго» зазначили, що на ефективність роботи сонячних електростанцій дуже впливає погода. Залежно від ступеня хмарності кількість сонячних променів, що досягають поверхні землі, може бути різною. При цьому промені, що проходять через хмари, переломлюються та падають на панель під іншим кутом. Крім того, важливим кліматичним фактором є дощ. Дощові хмари зводять генерацію сонячної панелі нанівець.

З іншого боку, сильна спека також негативно впливає на роботу сонячних панелей і за надвисоких температур вироблення сонячної енергії буде нижчим, ніж зараз. А споживання буде вищим, адже люди включатимуть кондиціонери та вентилятори. Тому в спекотні місяці графіки відключень можуть бути жорсткішими.

«Тому, на жаль, залежність української енергосистеми від погодних умов – це сувора реальність, спричинена російськими ударами по українських електростанціях. Тому у найближчій перспективі до графіків відключень доведеться звикнути», – резюмували в «Укренерго».

Раніше ми писали про те, що ОСББ та ЖБК можуть отримати співфінансування від держави на сонячні електростанції.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK