Звільнитися від боргів: в Україні побільшало справ про банкрутство людей

Відомо, скільки банкрутів з'явилося від початку 2024 року.
Звільнитися від боргів: в Україні побільшало справ про банкрутство людей
Ілюстративне фото / depositphotos.com

З початку 2024 року 343 українці подали до суду, щоб їх визнали неплатоспроможними. Загалом за останні 5 років в Україні відкрилось майже 2 тисячі справ про банкрутство людей. Про це повідомляє "Опендатабот" із посиланням на дані Верховного суду.

Читайте також:

Так, у 2024 році кількість справ про банкрутство людей зросла у 2,2 рази порівняно з відповідним періодом торік. За весь минулий рік цей статус набули 575 осіб.

Зазначається, що найменше справ (22) про банкрутство людей було відкрито у 2019 році. Відтоді кількість людей, які хотіли визнати себе неплатоспроможними, постійно зростала: у 8,3 рази за 2020 рік та у 2,7 рази за 2021 рік.

Читайте також:

За весь час було відкрито 1993 справи про банкрутство українців. Кожен другий банкрут у віці від 25 до 45 років - 58% або понад 1,1 тис. Третина банкрутів старша за 45 років - 38,3% або 764 людини. Найменше банкрутів серед молоді до 25 років - лише 3,7%.

Гендерний розподіл виявився майже рівноцінним. 54% усіх банкрутів - чоловіки, а 46% - жінки.

Читайте також:

За словами адвоката Дениса Лихопьока, судова статистика не відбиває реальну кількість боржників у скрутному становищі, яким допомогла би процедура банкрутства.

"Проте ця процедура не є відомою та поширеною серед українців, і на те є кілька причин: це дорого, складно та незрозуміло без допомоги адвоката, на якого в боржника вже просто може не стати коштів... З іншого боку, громадянам теж необхідно усвідомити, що ця процедура не про списання боргів, а про спробу знайти згоду з кредиторами за допомогою судової процедури та арбітражного керуючого", - розповів фахівець із питань банкрутства.

Читайте також:

Верховна Рада дозволила фізичним особам набувати статус банкрута ще в жовтні 2018 року. Повноцінно процедура почала працювати вже у 2019 році. З того часу людина, яка потрапила в скрутне матеріальне становище, може ініціювати своє банкрутство та, пройшовши всю процедуру, звільнитися від боргів.

Раніше ми писали, що найбільший виробник спирту та державний монополіст Укрспирт із квітня 2023 року повністю припинив виробничу діяльність та має багатомільйонну прострочену заборгованість перед держбюджетом та іншими кредиторами.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK