Українцям розповіли, у яких містах краще зимувати

Журналісти проаналізували, як справи з будівництвом 1 ГВт маневрової генерації.
Українцям розповіли, у яких містах краще зимувати
Alexey Ruban / unsplash.com

В українських містах будують не більше ніж 20% від 1 ГВт маневрових енергетичних потужностей. Оскільки поки що невідомо, де взяти решту 80%, проаналізовано в яких регіонах буде простіше пройти зиму.

Про це пише "Економічна правда", посилаючись на власне дослідження.

Так, за даними видання, зафіксовано близько 150 проектів будівництва та встановлення когенераційних установок, здатних підтримати роботу критичної інфраструктури взимку. У середньому йдеться про потужність 1,5 МВт, хоча є й потужніші. Ще близько 100 проектів – ремонт старих та малопотужних установок (переважно 0,5-0,6 МВт) у місцевих котельнях та обленерго.

Читайте також:

Повідомляється, що у Києві, найбільші заплановані потужності по Україні, який. уклав угоду на постачання когенераційних установок для виробництва тепла та електроенергії з газу на 25,85 млн євро.

На другому місці – Харків, де, за підрахунками видання, може йтися принаймні про 30 МВт маневрової потужності.

Крім того, зазначається, що ще близько 30 міст мають менш амбітні плани, але розраховують на зовнішню допомогу, насамперед – на ініціативу USAID (див. карту нижче).

Крім когенераційних установок, підтримати роботу критичної інфраструктури, ремонтних бригад та екстрених служб можуть малі бензинові та дизельні генератори. За кількістю генераторів, що закуповуються, тут теж лідирує столиця, де за 2 роки на них витрачено 600 млн грн. На 2 місці розмістився Дніпро (див. мапу нижче).

«Загалом органи центральної та місцевої влади мають щонайменше 15 тис генераторів, придбаних з 2022 року. Їхня потужність становить 100–150 МВт», – зазначає видання.

інфографіка
інфографіка / epravda.com.ua

інфографіка
інфографіка / epravda.com.ua

Методологія дослідження: Були відібрані всі закупівлі за останні чотири роки, де згадувалося слово "когенерація", та видалено ті, де роботи дублювалися по одному об'єкту. Наприклад, закупівлі робіт з облаштування фундаменту, будівництва приміщень, монтажу установки. Також було прибрано закупівлі, пов'язані з моніторингом забруднення, оцінкою екологічних ризиків, ремонтом установок. Там, де потужність і модель установок були вказані, враховувалося 1,5 МВт як найпопулярніший показник.

Раніше ми писали про те, що Група Нафтогаз забезпечуватиме газ для виробництва електроенергії.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK