Як зняти з реєстрації пошкоджене авто: інструкція

За шість місяців 2024 року послугою вибракування авто скористалися 19,3 тис. українців.
Як зняти з реєстрації пошкоджене авто: інструкція
ілюстративне фото / Фейсбук Нацполіція

За даними Київської школи економіки, на початку 2024 року налічувалося понад 210 тис. автомобілів, пошкоджених внаслідок бойових дій, а втрати приватного легкового автотранспорту оцінювалися у 1,9 млрд дол. Такі машини можна списати, знявши з реєстрації та вибракувавши.

Про це пише "Економічна правда".

Видання зазначає, що списання авто – не обов'язкова процедура, але коли машина стає непридатною для експлуатації, її можна зняти з реєстрації та вибракувати. Крім того, зняти авто з реєстрації можна і у разі релокації машини за кордон та за рішенням суду.

Читайте також:

Повідомляється, що за шість місяців 2024 року послугою вибракування скористалися 19,3 тис. разів – стільки ж, як за 2021 рік. Видання описує механізм, де і як це можна зробити.

Де:

  • У територіальному сервісному центрі МВС (послуга безкоштовна).
  • Центр надання адміністративних послуг.

Які документи потрібні:

  • Заява про зняття з реєстрації від власника
  • Документ, що засвідчує особу власника машини (паспорт, ID-картку), або документ, що засвідчує особу уповноваженого представника (нотаріально засвідчена довіреність).
  • Реєстраційний номер облікової картки платника податків.
  • Технічний паспорт авто та номерні знаки (за наявності). Якщо вони відсутні, фізособі слід написати пояснення та вказати причину.

Наголошується, що для юросіб ще необхідний акт службового розслідування, довіреність на авто, копію рішення власника про списання авто, наказ на призначення відповідальної особи та акт на вибракування. Якщо номери чи техпаспорт вкрали, ще треба додати довідку про порушення кримінальної справи.

Скільки триває процедура: один робочий день.

Видання повідомляє, що після вибракування машини відновити її реєстрацію буде неможливо. Водночас, власнику авто можуть відмовити у наданні послуги, якщо автомобіль перебуває у розшуку чи під арештом або якщо не вистачає документів.

Також наголошується, що доля автомобіля після вибракування сервісний центр не цікавить, тому власник може здати його на металобрухт або залишити "доживати віку" у гаражі, оскільки в Україні відсутня відповідальність за неправильно утилізоване або покинуте авто.

інфографіка
інфографіка / epravda.com.ua

Раніше ми писали про те, що у другому кварталі 2024 року зареєстрували 2775 нових одиниць дорогих автомобілів.



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK