Чи варто купувати стаж для отримання пенсії: думка експерта

Наразі ціни на його придбання коливаються від 1780 до 3250 гривень на місяць.
Чи варто купувати стаж для отримання пенсії: думка експерта
sk / unsplash.com

Сьогодні для отримання пенсії українцям потрібно мати не менше ніж 31 рік стажу, а до 2028 року ця вимога зросте до 35 років. Якщо стажу не вистачає, його можна купити. Однак треба порахувати, наскільки це вигідно.

Про це пишуть "Новини Live" з посиланням на слова експерта з пенсійних питань Сергія Коробкіна на Yotube-каналі видання "На пенсії".

Читайте також:

Видання зазначає, що зараз місяць стажу коштує 1 760 грн., що становить 22% від мінімальної зарплати, яка з 1 квітня становить 8 000 грн?  що у річному еквіваленті становитиме 21 120 гривень.

"Якщо людина не працює, але має дохід або, наприклад, працює за кордоном і внески з цієї зарплати не сплачує, то вона може укласти договір із Пенсійним фондом України про добровільну сплату внесків", - розповів Сергій Коробкін.

Крім того, повідомляється, що також можна придбати стаж за попередні роки, але він обійдеться дорожче — щонайменше 3 520 грн на місяць або понад 42 тисячі гривень на рік.

"Тут людина має задуматися, чи варто витрачати такі кошти, щоб потім вчасно оформити пенсію. Тобто якщо у вас є заощадження, але немає стажу, можливо, варто просто жити на ці заощадження і не розраховувати на пенсію", - наголосив експерт.

Видання повідомляє, що, на думку Коробкіна, купівля стажу може бути вигідною, якщо для виходу на пенсію не вистачає зовсім небагато років стажу.

"Тоді, вклавши певну суму, можна потім розраховувати, що держава вам до кінця життя платитиме щомісяця хоча б невелику пенсію", - резюмував Сергій Коробкін.

Раніше ми писали про те, що станом на 1 липня 2024 року у 26,14% пенсіонерів розмір пенсії становить до 3000 грн, а загалом 62,05% - отримують виплати, що не перевищують 5000 грн.



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK