З України можуть виїхати ще 700 тисяч людей протягом 2024-2025 років: прогноз НБУ

У 2024-2025 роках очікується подальший відплив мігрантів за кордон - близько 400 та 300 тис. осіб відповідно.
З України можуть виїхати ще 700 тисяч людей протягом 2024-2025 років: прогноз НБУ
Ілюстративне фото / Getty Images

Погіршення енергетичної ситуації та повільна нормалізація економічних умов зумовлять більший відплив мігрантів за кордон у 2024-2025 роках, ніж раніше очікувалося. Поступове повернення громадян розпочнеться з 2026 року. Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку України (липень 2024 року).

Читайте також:

"У 2024-2025 роках очікується подальший відплив мігрантів за кордон (близько 400 та 300 тис. осіб відповідно). Це припущення погіршено порівняно з квітневим інфляційним звітом у зв'язку зі значною руйнацією української енергетичної системи, що супроводжується тривалими відключеннями е/е та посилює ризики для опалювального сезону", - йдеться у звіті.

У НБУ зазначили, що, окрім побутових складнощів, часті відключення негативно впливають на виробничі процеси, що зменшує економічну активність і попит на робочу силу, додатково стимулюючи міграцію.

Читайте також:

Крім того, міграцію зумовить повільна нормалізація економічних умов через високі безпекові ризики.

Очікується, що чисте повернення мігрантів в Україну почнеться у 2026 році та буде поступовим (близько 400 тис. осіб). Оскільки через довгу тривалість перебування за кордоном адаптація на новому місці зросте, а умови в Україні, зокрема через перебої з енергопостачанням, будуть складнішими, ніж передбачалося раніше.

Читайте також:

"Кількість внутрішньо переміщених осіб також залишатиметься значною, бо згідно з опитуваннями значна їхня частка не має куди повертатися через значні руйнування", - прогнозує регулятор.

Раніше ми писали, що Україна спільно з Управлінням верховного комісара ООН із питань біженців запускає онлайн-платформу "Україна - це Дім", яка стане важливим інструментом підтримки зусиль щодо відновлення України, а також повернення українців.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK