НБУ оштрафував банк "Конкорд" на 60,4 млн. грн. за легалізацію доходів

НБУ оштрафував банк "Конкорд" на 60,4 млн. грн. за легалізацію доходів
Іллюстративне фото / НБУ

Національний банк України за результатами нагляду у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню поширення зброї масового знищення (далі – запобігання та протидії) за діяльністю банків та небанківських фінансових установ, а також в червні 2022 року застосував до АТ «АКБ Конкорд» (ConcordBank) міру впливу у вигляді штрафу на суму 60,4 млн грн, а також письмового попередження.

Як мовиться в повідомленні НБУ, за результатами нагляду, заходи впливу були застосовані до трьох банків та 117 небанківських фінансових установ.

У НБУ уточнюють, що банк «Конкорд» порушив пункт 2 частини другої статті 6 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню поширення зброї масового знищення» від 14 жовтня 2014 року VII1, що полягає у неналежному виконанні обов'язків вивчення клієнтів.

Вказані факти порушень керівництво банку "Конкорд" частково визнало.

«Щодо заходів впливу НБУ з фінансового моніторингу ConcordBank зазначає, що деякі із зазначених порушень мають місце і будуть вжиті всі необхідні заходи для запобігання такому в майбутньому. Зокрема, банком уже враховано рекомендації щодо внесення змін до внутрішніх положень банку з питань фінансового моніторингу, зокрема щодо автоматизації окремих процесів вивчення діяльності клієнтів та пов'язаних з організацією внутрішньобанківської системи та проведенням первинного фінансового моніторингу», - йдеться у повідомленні банку. Також банк залишає за собою право відстояти свою позицію у суді.

У 2018 році банк «Конкорд» вже був оштрафований НБУ на суму 1,55 млн грн, намагався оскаржити штраф у суді, але потім, як повідомлялося, позов було відкликано, оскільки керівництво та акціонери банку визнали факти порушень.

Як писали ЗМІ, до цього рішення банк міг підштовхнути Нацбанк, який 4 червня 2018 року повідомив громадськості про деталі схеми, яку перевірили в банку «Конкорд». "Група з 19 клієнтів банку провела між собою фінансові операції за рахунок 1 мільйона гривень, отриманих як зворотна фінансова допомога одним із клієнтів", - зазначили в Нацбанку.

Восени 2021 року банк «Конкорд» потрапив в історію про американські санкції, кібер-вимагачів та онлайн-торгівлю наркотиками. Тоді керівництво та акціонер банку спростували всі звинувачення.

Банк «Конкорд» зі штаб-квартирою у Дніпрі на кінець 2021 року посідав 36 місце серед 72 українських банків (активи – 5 млрд грн). До групи «Конкорд» входять фінкомпанії «Кордпей», «Мастпей», «Прокард» та «Сінком», а також британська Electronic Payment Solutions LTD та мальтійська Moneycare Limited. Групою володіють сестри Олена Сусідка та Юлія Сусідка (56,2% та 43,8% акцій відповідно).



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK