Корупція у містобудуванні: СБУ піймали чиновника і архітектора Львова на хабарі

Корупція у містобудуванні: СБУ піймали чиновника і архітектора Львова на хабарі

Служба безпеки України затримала виконувача обов’язків керівника одного з управлінь Львівської міської ради та місцеву архітекторку. Їх підозрюють в участі у корупційній схемі.

Про це повідомляють регіональне управління СБУ та Львівська обласна прокуратура.

За інформацією СБУ, підозрювані налагодили системний незаконний механізм надання дозвільних документів на проведення робіт. Правоохоронці затримали посадовця та архітекторку під час отримання чергового хабаря.

За даними слідства, за 1500 доларів чиновник гарантував безперешкодний розгляд і погодження дозвільних документів на проведення реконструкції нерухомості в межах історичного ареалу Львова. Так, чоловік вимагав кошти від приватного підприємця, який переплановував помешкання на комерційне приміщення для відкриття магазину.

У службових приміщеннях управління міськради та за місцем проживання архітекторки під час обшуків виявили передані кошти, а також дозвільну документацію. Як з’ясувалось, чиновник гарантував безперешкодний розгляд і погодження дозвільних документів на проведення реконструкції нерухомості в межах історичного ареалу Львова. Також у службових приміщеннях управління міськради та за місцем проживання архітекторки під час обшуків виявили передані кошти, а також дозвільну документацію. 

Подію на своїй сторінці у Facebook прокоментувала очільниця Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова партії “Слуга Народу” Олена Шуляк, яка є однією з ідейників реформ містобудування, що передбачає впровадження високої відповідальності за порушення, а також цифрових інструментів у містобудуванні. Шуляк наголосила, що саме місцева влада Львова, Києва, Дніпра, а також Національна спілка архітекторів – є одними з найактивніших критиків реформи і це цілком може бути пов’язано з незаконними схемами у містобудуванні та зі систематичним знищенням історичної спадщини в українських містах.

“Проблема знищення культурної спадщини, незаконна забудова таки мають своїх конкретних “героїв”. І у світлі останніх подій у Києві, коли історична спадщина нагло руйнується у всіх на очах, чітко розуміємо, що таких багато. Корупційна система з’їла практично всю країну, кожне велике місто”, – зазначила вона.

Нагадаємо, у лютому 2023-го СБУ повідомляла про підозру посадовцям Національної спілки архітекторів України, яких звинувачували у махінаціях з електронною системою. Тоді  підозрювані видавали нові сертифікати атестації архітекторів, хоча не мали на це права. Вони також незаконно змінювали персональні дані архітекторів у раніше виданих у Криму сертифікатах.

Ще раніше журналісти Bihus.info публікували розслідування, в якому показали схему, як Національна спілки архітекторів монополізувала в Україні можливість сертифікації спеціалістів задля збагачення



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK