Чи станеться падіння «дому Лабазюків» і хто на Хмельниччині може від цього виграти

Резонансна справа НАБУ проти нардепа Сергія Лабазюка загрожує зруйнувати одну з сімейних політико-бізнесових імперій в Хмельницькій області. Масштаби змін у регіоні стануть зрозумілими зовсім скоро.
Чи станеться падіння «дому Лабазюків» і хто на Хмельниччині може від цього виграти
Віолета та Сергій Лабазюки / Фейсбук-сторінка Сергія Лабазюка

Серед цілої низки чиновників та парламентарів, що потрапили в поле зору правоохоронців, 21 листопада опинився й тричі народний депутат України, член групи «За Майбутнє» Сергій Лабазюк. У «промо-ролику» кримінального провадження НАБУ продемонструвало, як він, нібито, домовлявся із віце-прем’єр-міністром з відновлення територій Олександром Кубраковим про отримання замовлень в мільярд гривень на будівництво і відновлення інфраструктурних об’єктів. А вже потім, як стверджують в НАБУ, передав голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найему $150 000 у шкатулці, в якості «подяки» за перший транш на компанію нардепа в розмірі 50 000 000 грн.

Сам Лабазюк не заперечує, що відстоював інтереси підконтрольної йому фірми АТ «Ю Ар Ді Українські дороги» (раніше «Хмельницке ШБУ №56»). До того ж, як писали ЗМІ, підприємство депутата певний час входило до так званого «дорожнього картелю», завдяки чому змогло стати провідною дорожньою компанією Хмельниччини. Як свідчать дані системи «You control» компанія отримала державних тендерів на суму понад 38 мільярдів грн. Більшість з яких за попередні три роки (2020-2022рр.).

Однак з другої половини 2022, за словами самого ж Лабазюка, фірма перестала фігурувати серед переможців дорожніх тендерів. На чому в ході судового засідання нардеп акцентував увагу, мотивуючи свої спроби зв’язатися із Кубраковим та Найемом.

Однак, дорожнє підприємство не єдиний важливий актив Лабазюка, який нині знаходиться під ударом. Воно швидше – один з трьох стовпів, на яких тримається бізнес-політична імперія депутата. Двома іншими є потужна агрокомпанія «Вітагро» та безпосередньо члени родини Сергія Лабазюка.

Бізнес та політика завжди поруч

Під час судового засідання по обранню міри запобіжного засобу Лабазюк заявив, що в підконтрольних йому компаній вже почалися проблеми з кредитуванням. Зараз аграрний бізнес переживає надважкі часи через складність збору урожаю, проблеми у логістиці та переформатування ринків збуту. А тому з цими труднощами ймовірно не міг не зіштовхнутися й інший великий актив родини Лабазюків – група компаній «Вітагро», якою офіційно керує брат Петро.

Хоча слід віддати належне менеджменту агрохолдингу, оскільки протягом 2022-2023 років компанія відкрила завод з виробництва засобів захисту рослин та мікродобрив, озвучила намір запустити виробництво біоетанолу на базі придбаного спиртзаводу в Тернопільській області, заявила про те, що готується ввести в експлуатацію новий елеватор.

Достатньо потужним є й земельний банк «Вітагро». Тільки за офіційними даними самої компанії, станом на 2023 рік вона має в обробітку 85 000 га землі у Хмельницькій, Тернопільській та Рівненській областях. А ще є сади, тваринні ферми, насіннєве виробництво та багато іншого. 

В цьому контексті слід згадати, що Сергій Лабазюк усі три каденції народного депутата входить до одного і того ж парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики. А протягом кількох років, як писали ЗМІ, підприємства групи компаній «Вітагро» були отримувачами аграрної державної допомоги на кілька десятків мільйонів гривень.

Іншим не менш важливим стовпом родини Лабазюків є дружина нардепа – Віолета. Вже майже три роки вона займає посаду голови Хмельницької обласної ради.

Загалом, суспільно-політичний вплив Лабазюків в регіоні зростав поступово, поширюючись з невеличкого міста Волочиськ на територію усієї області. Спочатку були партія «Поруч» та схожий за назвою «Благодійний фонд Сергія Лабазюка «Ми поруч». Сьогодні ж це політичний проект «За майбутнє», з яким Віолета обралася до облради, і який має там найбільшу фракцію. До того ж своє представництво партія отримала і в міськраді Хмельницького. «Посоліднішала» також і благодійна організація, яка перейменувалася у «Благодійний фонд сім’ї Лабазюк».

Тут варто пригадати, що обрання в 2020 Віолети головою облради супроводжувалося скандалами. Проте їй вдалося відстояти посаду в судах у протистоянні з місцевим осередком «Слуги народу» та командою Олександра Гереги «За конкретні справи». А підтримку при голосуванні з перевагою в декілька голосів Лабазюк отримала завдяки коаліції «Команди Симчишина» (регіональна сила Хмельницького міського голови-«свободівця» Олександра Симчишина), «За Майбутнє» та «Європейської солідарності» (Петра Порошенка).

До слова, такий же тріумвірат запрацював тоді у Тернопільській облраді, де було обрано головою Михайла Головка, екс-нардепа від ВО «Свобода». Та нещодавно його було відсторонено від посади через підозру в отриманні хабаря.

Скажи мені хто твій ворог, а хто друг

Кримінальне провадження НАБУ щодо Лабазюка, на думку багатьох, послаблює його позиції в регіоні економічно, електорально, і серед еліт. Та питання, чи вдасться його опонентам оперативно цим скористатися, залишається відкритим.

По суті, окрім розпорошених і не надто активних «слуг народу», головним конкурентом Лабазюків за вплив над областю є подружжя Галини і Олександра Герег, власників «Епіцентру». Сам Олександр, родом з Городка на Хельниччині, крім того що є народним депутатом, проявляє серйозні політичні амбіції в регіоні. Маючи вплив на низку громад в рідних краях, він також контролює фракцію партії «За конкретні справи» в облраді та безпосередньо впливає на місцеву ВО «Батьківщина», яка теж має своє представництво серед обласних депутатів.

Окрім політичної, між Герегами та Лабазюками присутня конкуренція і в аграрному секторі. «Епіцентр Агро», за даними профільного видання «Latifundist.com», володіє земельним банком в 160 тис. га.

Окрім, Хмельниччини, це Черкаська, Київська, Тернопільська і Вінницька області. В регіональних медіа час від часу з’являлися публікації, де одна агрокомпанія наввипередки перед іншою намагалася підписати договори оренди паїв з місцевими селянами.

То ж політико-бізнесове падіння однієї родини може стати перспективою для зростання іншої.

Однак в хмельницькому політикумі наразі зберігається певне затишшя, яке, не виключено, найближчими днями може стати бурею.

Так, 7-го грудня очікується сесія Хмельницької облради, де, за іронією долі, першим пунктом акурат на третю річницю повноважень Віолети Лабазюк значиться звіт голови. І тут опоненти можуть зіграти свою гру, запустивши процедуру відставки чи вимагаючи її відсторонення на час розслідування справи чоловіка.

Втім, не все так просто. Хмельницька облрада не тільки єдина в Україні, де партія «Слуга народу» перебуває в опозиції, але й Хмельниччина є єдиною областю, де не призначено голову ОВА.

А для того, щоб усунути Віолету Лабазюк та призначити свого кандидата потрібні як координація зусиль, так і голоси депутатів. І не лише підконтрольних «За конкретні справи» та ВО «Батьківщини», а на додаток ще й «Слуги народу», і хоча б частково із фракцій, що входять в поки що умовну коаліцію «Команда Симчишина» - «За майбутнє» - «Європейська солідарність».

І тут свою гру може відіграти мер Хмельницького Олександр Симчишин. Його іменна фракція в облраді має практичні мотиви проголосувати за відставку Лабазюк. Адже в разі не призначення нового голови, його обов’язки виконуватиме перший заступник – давній друг Симчишина «свободівець» Володимир Гончарук. Оскільки, якщо після зняття старого голови забракне голосів на призначення нового, то у статусі виконуючого обов’язки можна перебувати достатньо довго.

До того ж відносини між Сергієм Лабазюком та Олександром Симчишиним мають своєрідний політичний характер. Останній довго уникав не обов’язкових публічних заходів з сім’єю нардепа, але на відкриття заводу Вітагро в Хмельницькому районі цієї осені завітав особисто, де компліментарно висловлювався про власників бізнесу. Тут важливо розуміти, що частина виборців самого Симчишина і його політичної сили негативно ставиться до Сергія Лабазюка через його голосування за так звані «диктаторські закони». Тому відкрите кримінальне провадження може істотно вплинути на стосунки між нардепом та міським головою, підштовхнувши того до голосування проти Віолети Лабазюк.

Відповідно, для опонентів Лабазюків, якщо вони звісно цього бажають, логічним зараз виглядає пошук кандидатури на заміну Віолеті. Інакше замість послаблення цієї родини, можна отримати посилення міського голови Хмельницького.

Якщо ж так станеться, то цікаво також буде спостерігати за розвитком подій навколо тендерів на виконання робіт, що фінансуються з хмельницького міського бюджету. Адже саме Хмельницька міськрада, як пишуть ЗМІ, є другим після держави замовником робіт у АТ «Ю Ар Ді Українські дороги».

Показово, що сама Віолета Лабазюк вміло «тримає удар». Вона бере участь у багатьох публічних заходах, роблячи вигляд наче навколо її чоловіка не відбулося нічого екстраординарного. Немає ані його підтримки, ані критики. Більше того, у соцмережі не викладаються спільні фото, які були частими раніше.

Звичайно, на усі регіональні розклади завжди матиме вплив позиція центру. І чи буде таке втручання на Хмельниччині стане зрозуміло найближчим часом. Та який би розвиток не отримали події до нового року, в наступному баталії навколо контролю за цим регіоном не вщухатимуть. Адже ласий шматок бізнесу, політична ситуація все-таки підштовхуватимуть до початку серйозного перерозподілу сфер впливу в області.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK