Програна ставка на зниження. Як віра інвесторів у компанії руйнує стратегії хедж-фондів на фондовому ринку

Програна ставка на зниження. Як віра інвесторів у компанії руйнує стратегії хедж-фондів на фондовому ринку
Ілюстративне фото / Getty Images

Іноді «бажання» великих хедж-фондів зірвати куш на шортових позиціях обертається для них катастрофічними збитками, а для компанії, в падінні акцій якої експерти з Уолл-Стріт були впевнені, це чергова точка зльоту. Як це відбувається? Розбираємо на кількох гучних прикладах.

2008-го шортселери Tesla втратили понад $40 млрд. У січні 2021 року інвестиційні будинки пророкували GameStop і AMC Entertainment банкрутство, але акції компаній зросли в 15-20 разів. У серпні 2023 р. шортисти з Hindenburg Research зробили ставку на падіння котирувань Freedom Holding Corp., але втратили гроші. Розбираємося, що спільного між цими кейсами та чому сьогодні роздрібні інвестори мають більший вплив на фондовий ринок, ніж Уолл-Стріт.

To the moon: кейс GameStop

GameStop Corp. (GME) — компанія, що володіє мережею магазинів відеоігор, побутової електроніки та ігрових товарів. До 2021 року це була проблемна фірма, ціни на акції якої постійно падали — з трохи нижче $50 на початку 2014 року до $3 у 2020-му. Компанія вже тоді вимушено закривала магазини, а пандемія прискорила зменшення обсягів продажу.

У період з 4 по 29 січня 2021 року акції GameStop раптово зросли з $17,25 до $325 ー майже на 1800%. Це стало результатом боротьби між інвесторами-аматорами з чат-форуму WallStreetBets на Reddit та мільярдними хедж-фондами.

Пресс-служба

Хедж-фонди, як от нью-йоркський Melvin Capital Management, не бачили потенціалу у GameStop Corp., тому намагалися заробити на падінні цін на акції. Помітивши це, значна кількість учасників WallStreetBets розробила план купівлі та утримання акцій GameStop, щоб підняти їхню ціну та викликати так званий short squeeze, внаслідок чого активи, запозичені хедж-фондами, були б продані. Дані S3 Partners показали, що хедж-фонди втратили понад $19,75 млрд на шортових позиціях на ритейлері відеоігор.

Феномен GameStop започаткував епоху «мемних акцій», коли популярність активів різко зростає не через їхню внутрішню цінність, а завдяки впливу соціальних мереж та онлайн-спільнот.

AMC Entertainment: повторний розгром «білих» комірців завсідниками Reddit

Акції найбільшої мережі кінотеатрів AMC Entertainment (NYSE: AMC) у 2021 році рухалися за аналогічною траєкторією, як GameStop.

На початку 2021 року AMC зіштовхнулася з фінансовими проблемами через пандемійні обмеження. Сума боргів емітента сягала 5 млрд дол. США, тому хедж-фонди зайняли шортові позиції у її акціях. За даними S3 Partners, 20% цінних паперів мережі кінотеатрів на той момент торгувалися на коротких позиціях.

Пресс-служба

Роздрібні інвестори знову ініціювали колективне зусилля з підвищення курсу акцій AMC, спровокувавши short squeeze. В одному з популярних постів у чаті WallStreetBets говорилося: «Ракетний корабель AMC», а в іншому: «Вклав усі свої заощадження в AMC! Побажайте мені удачі, хлопці».

У результаті акції найбільшої у світі мережі кінотеатрів непогано розігнали 一 за стрибком на 800% у січні відбувся стрибок на 600% у червні. При цьому самі кінотеатри навіть не працювали.

Tesla — «улюблениця» шортистів, на якій втратили найбільше у 2023 році

Думаючи, що акції Tesla переоцінені, «ведмеді» постійно ставлять на падіння ативу емітента, але насправді котирування зростають.

Пресс-служба

У 2020 році на цінні папери емітента відкрили найбільшу кількість коротких позицій у світі, але компанія показала сильні фінансові результати. До кінця року шортисти отримали $40 млрд ринкових збитків, тоді як акції компанії зросли на 740%.

У 2023 році багато хто знову ставив на падіння Tesla, але котирування за підсумками року показали +123%. За підрахунками аналітиків із S3 Partners, трейдери-ведмеді втратили $12,2 млрд. Ця сума збитків на $2 млрд перевищує економічні втрати Сполучених Штатів через 6-денний страйк профспілок на заводах General Motors, Ford та Stellantis.

Кейс Freedom Holding – невдачу можна було передбачити?

У серпні 2023 року Freedom Holding Corp. (FRHC) атакували «ведмеді» з Hindenburg Research, які, до речі, раніше виступали проти Singularity Future Technology та Ілона Маска під час його покупки Twitter.

Пресс-служба

Брокера безпідставно звинуватили в отриманні «фальшивих доходів» та «обході санкцій», застосованих до клієнтів із РФ. Сталося це одразу після публікації емітентом на сайті SEC річної звітності, правдивість даних у якій підтвердили аудитори з Deloitte.

За підсумками публікації звіту Hindenburg Research, котирування холдингу впали на 3,2%, а кілька днів після злетіли на 25% і до кінця місяця досягли рекордних $100 за папір. Як так сталося? Річ у тому, що звинувачення «ведмедів» ґрунтувалися на заявах неназваних осіб, а одноденне зниження ціни стало шансом для клієнтів брокера, які є акціонерами бренду, докупити цінних паперів емітента.

За ким останнє слово у таких ситуаціях на ринку?

Впливовим «ведмедям» з Уолл-Стріт не завжди вдається заробити на падінні акцій компанії — навіть якщо бізнес справді збитковий (кейси GameStop та AMC Entertainment), постійно здається перепроданим (Tesla) або до бізнесу висувають хоч сильні, але непідтверджені звинувачення (Freedom Holding Corp.). У таких випадках довіра до компаній та активність роздрібних інвесторів можуть перекрутити стратегії хедж-фондів.

Нинішнє впливове позиціонування рядових інвесторів, особливо через соціальні мережі, робить ринок більш динамічним, відкриваючи нову еру в інвестиційному світі, де сила та позиція тепер переходять до широкого загалу.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK