Європі не вистачає пороху: обіцяні обсяги постачання Україні під загрозою – The Economist

У ЄС дефіцит вибухових речовин, потужностей та фахівців.
Європі не вистачає пороху: обіцяні обсяги постачання Україні під загрозою – The Economist
ілюстративне фото / armyinform.com.ua

Плани Євросоюзу виробляти 2 млн снарядів до 2025 року опинилися під загрозою. Це пов'язано з дефіцитом вибухових речовин, відсутністю виробничих потужностей і навченого персоналу. Такий стан речей ставить під загрозу постачання України боєприпасами, в яких зростає потреба на полі бою.

Про це пише The Economist.

Видання зазначає, що кожен артилерійський снаряд начинений 10,8 кг фугасної вибухової речовини, такої як тротил, октоген або гексоген. Інші боєприпаси вимагають ще більше вибухових речовин: наприклад, фугасна боєголовка ракети Storm Shadow важить близько 450 кг. Тому виробники вибухових речовин не впевнені, що виробництво можна наростити, і побоюються, що особливості галузі перешкоджатимуть зростанню, яке необхідне Україні.

Повідомляється, що, наприклад, Великобританія, закрила свій останній завод із виробництва вибухових речовин у 2008 році, а останній великий виробник тротилу в Європі розташований на півночі Польщі. В інших країнах багато державних об'єктів були або приватизовані, або законсервовані. А багато виробників, таких як завод Еurenco, переповнені замовленнями до 2030 року.

Читайте також:

Крім того, виробники вибухових речовин стикаються з іншими обмеженнями.

По-перше, це загальногалузевий брак кваліфікованих робітників: «Сиві інженери йдуть на пенсію, і мало хто з молодих людей мріє працювати з вибуховими речовинами, щоб отримати дипломну роботу», — пише The Economist.

По-друге, постачання критично важливої сировини, такої як хімічні прекурсори, також перебувають під загрозою. Адже видобуток азотної кислоти, найважливішого інгредієнта тротилу, октогену та гексогену та нітроцелюлози, в основному йде на виробництво добрив.

По-третє, існують також проблеми в ланцюжку постачання бавовняного пуху, тип волокна, який є ще одним ключовим інгредієнтом нітроцелюлози, і в основному імпортується з Китаю.

Водночас риторика європейських урядів оптимістична, і певного прогресу вже досягнуто. Так, прогнозується, що річне виробництво в масштабах ЄС досягне як мінімум 1,4 мільйона снарядів до кінця 2024 року порівняно з приблизно 500 000 рік тому. Однак, оскільки літній наступ Росії вже у розпалі, цього недостатньо, щоб допомогти українцям на полі бою належним чином.

Раніше ми писали про те, що Німеччина хоче суттєво збільшити військову допомогу Україні до 15 млрд євро наступного року.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK