Війна не все спише: лише 16,5% опитаних українців вважають, що бойові дії є причиною погіршення ситуації в економіці.

КМІС оприлюднив дані щодо оцінки економічної ситуації в країні за 5 років.
Війна не все спише: лише 16,5% опитаних українців вважають, що бойові дії є причиною погіршення ситуації в економіці.
Markus Winkler / unsplash.com

Майже половина українців вважає, що за останні п'ять років ситуація в економіці погіршилася. З них лише 16,5% звинувачують у цьому війну.

Про це свідчать дані соціологічного дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Читайте також:

Зокрема, опитані вважають, що за останні 5 років ситуація в економіці:

  • покращилася – 17%,
  • не змінилася – 21%.
  • погіршилася – 49%

При цьому з цих 49%, 16.5% пов'язують це, насамперед, із повномасштабним вторгненням, а 23% – насамперед, із помилковими діями влади. Ще 9% назвали обидві причини.

«Українці також з кожним новим Президентом мають надію на суттєві покращення в економіці (і їхнього добробуту). Після повномасштабного вторгнення ми фіксували парадоксальну ситуацію, коли об'єктивно ситуація в економіці стала однозначно гіршою, але громадськість краще оцінювала її, ніж до вторгнення. У цьому опитуванні ми запитали респондентів про зміни в економіці за останні 5 років (з фокусом-поясненням, що йдеться про умови для розвитку, прозорість правил, справедливе ставлення до бізнесу). Як і у випадку з демократією, якщо респонденти бачили погіршення, ми уточнювали, із чим саме це швидше пов'язано», – зазначили у КМІС.

інфографіка
інфографіка / kiis.com.ua

16-22 травня 2024 року КМІС провів власне всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус», до якого на замовлення громадської організації Центр стратегічних комунікацій «Форум». Методом телефонних інтерв'ю опитано 1002 респонденти, які мешкають у всіх регіонах України (підконтрольна Уряду України територія).

Раніше ми писали про те, що за даними опитування Нацбанку, у травні бізнес погіршив оцінку результатів своєї діяльності.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK