Біла книга допоможе бізнесу та українцям адаптуватися до регулювання штучного інтелекту

У Мінцифри планують ухвалити закон-аналог європейського AI Act.
Біла книга допоможе бізнесу та українцям адаптуватися до регулювання штучного інтелекту
Steve Johnson / unsplash.com

Мінцифри презентувало Білу книгу, де детально описуються підходи до регулювання штучного інтелекту (ШІ) в Україні. Цей документ допоможе бізнесу зрозуміти, які можливі у майбутньому законодавчі зміни у сфері ШІ, а також створювати продукти, безпечні для українців.

Про це повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.

Читайте також:

Наголошується, що головна мета Білої книги – захистити права українців, не зупинивши розвиток інновацій. Завдяки обраному підходу, українські компанії зможуть ставати більш конкурентоспроможними та виходити на міжнародні ринки. Для держави це можливість інтегруватися до ЄС, синхронізувавши своє законодавство у сфері ШІ з європейською.

«Будь-які різкі рухи інновацій можуть пригальмувати розвиток галузі. Саме тому ми вибрали м'який підхід до встановлення регулювання в Україні, який проходитиме за принципом bottom-up: спочатку готуємо компанії до вимог, а потім ухвалюємо закон-аналог європейського AI Act. На першому підготовчому етапі бізнес отримає інструменти від держави, які допоможуть завчасно підготуватись до майбутнього законодавства», – заявив заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков.

Також повідомляється, що серед інструментів, які держава надасть компаніям, загальні та секторальні рекомендації для різних сфер та аспектів використання ШІ: від освіти та журналістики до порад з обробки персональних даних. Крім рекомендацій, планується створити добровільні кодекси поведінки, платформу юридичної допомоги для бізнесу, регуляторну пісочницю для тестування високотехнологічних продуктів на відповідність майбутнім вимогам тощо.

Раніше ми писали про те, що співзасновник OpenAI відкриває першу у світі повноцінну лабораторію Safe Superintelligence Inc із створення безпечного суперінтелекту (SSI).



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK