Розмови про причетність КСГ Банку до будь-яких незаконних дій є проявом публічного «шантажу», - експерт

Протиправний характер рішення відкликати у фінустанови ліцензію та її ліквідувати був неодноразово підтверджений правоохоронними та судовими органами влади, стверджує громадський активіст Олександр Муленко.
Розмови про причетність КСГ Банку до будь-яких незаконних дій є проявом публічного «шантажу», - експерт
КСГ Банк

Фінансове становище КСГ Банку було стабільним, він демонстрував позитивну динаміку, надаючи якісні фінансові послуги реальному сектору української економіки. Проблеми у фінустанови почалися в період так званого «банкопаду» 2014–2017 років, коли тодішнім керівництвом НБУ було ухвалено політичне рішення про «зачистку» банківського ринку від більш ніж 80 банків. Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав голова всеукраїнського руху "Громадськість проти корупції" Олександр Муленко.

За його словами, правління Нацбанку України пішло на протиправний крок і винесло рішення № 239-рш/Бт від 30 серпня 2016 року «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «КСГ БАНК».

«Саме тоді в обіг увійшов сленг "зомбі-банк". Залишається відкритим питання, а наскільки взагалі допустимо для держструктур таке вільне жонглювання неюридичними формулюваннями? Очевидно, що негативно забарвленими метафорами, за якими немає і ніколи не було реального юридичного змісту, чиновники намагаються маніпулювати громадською думкою, аби хоч якось обґрунтувати свої юридично некоректні дії. На жаль, від такої непрофесійної, та несинхронізованої із українським законодавством практики деякі чиновники не відмовилися й досі. Але якщо повернутися від маніпулятивних оцінок в площину суто юридичних фактів, то стає очевидним, що всі розмови про причетність «КСГ Банку» до будь-яких незаконних дій є ні чим іншим, як проявом публічного «шантажу». А як інакше можна трактувати подібні заяви з боку ФГВ, які з незрозумілих причин ігнорують юридичну реальність?», - підкреслив Муленко.

Як стверджує громадський активіст, ще 5 квітня 2017 року Київський апеляційний адміністративний суд у справі №826/14032/16 скасував рішення НБУ «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «КСГ БАНК», визнавши його протиправним. Також було визнано протиправним та скасовано рішення Виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб №1656 від 30 серпня 2016 «Про початок процедури ліквідації ПАТ «КСГ БАНК» та делегування повноважень ліквідатора банку». Не знайшовши жодних порушень, суд зобов'язав відновити функціонування ПАТ «КСГ БАНК» в повному обсязі, як повноцінну банківську установу.

Надалі, за даними Олександра Муленко, рішення Київського апеляційного адміністративного суду було розглянуто та підтверджено Вищим адміністративним судом України та Верховним судом України. А усі скарги НБУ та ФГВ цими інстанціями були відхилені, всі їхні претензії до банку визнано незаконними, а банківську ліцензію було відновлено.

«Тому, як свідоме введення в оману виглядає твердження на сайті ФГВ про те, що «фактично з 2017 року установа перебувала у статусі «зомбі-банку». Слово «фактично» означає встановлений факт чогось. Яким чином факт повернення судом ліцензії «КСГ Банку» та визнання його законослухняною банківською установою свідчить про те, що він якийсь там «зомбі»? Далі також сказано, що акціонери банку в 2017-18 рр. «заблокували процедуру ліквідації». Тут ми знову стикаємося з черговою маніпуляцією, оскільки йдеться про ліквідацію, яку Верховний суд визнав протизаконною! Виходить, що ФГВ ігнорує його рішення і намагається всіма правдами і неправдами перекласти наслідки своїх протиправних дій на акціонерів банку!», - зауважив Муленко.

За словами громадського активіста, натомість щоб виконати рішення Верховного суду, ФГВ діє з точністю до навпаки, реанімуючи свої дії 8-річної давнини.

«Ми вважаємо, що повернення до старих протизаконних практик шкодить Україні. Вони є руйнівними для української держави, бізнесу, правової та фінансової системи, тому маютьотримати юридичну оцінку як всередині країни, так і міжнародному рівні. Керуючись не законом, а «правом сильного», сьогодні ФГВ насмілюється ігнорувати рішення Верховного Суду та Вищого адміністративного суду України. Цікаво, а рішення міжнародних судів він також відмовиться виконувати?», - резюмував голова всеукраїнського руху "Громадськість проти корупції" Олександр Муленко.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK