Байден знімає свою кандидатуру з президентських перегонів. Що далі?

Огляд західних ЗМІ.
Байден знімає свою кандидатуру з президентських перегонів. Що далі?
René DeAnda / unsplash.com

Хтось очікував цих новин, а хтось був ними шокований, проте Джо Байден враховуючи тиск з боку однопартійців, прийняв складне рішення зняти свою кандидатуру з президентських перегонів. Дане рішення скоріш за все дає «першу скрипку» в партії чинній віце-президентці – Камілі Гарріс, перед якою стоїть важке завдання об’єднати роз’єднану недавніми подіями партію навколо себе, а також заявити про себе як сильну кандидатку, здатну позмагатися з екс-президентом Дональдом Трампом. Вона вже отримала достатній рівень підтримки в партії як від її лідерів, так і можливих опонентів, аби стати номінанткою на партійному з’їзді в Чикаго. Проте стислі терміни дають про себе знати, і не додають впевненості в успіху. Пропонуємо огляд статей провідних західних ЗМІ по даній темі, їх прогнозів щодо можливого майбутнього, та яким чином питання війни в Україні не оминає виборів президента США.

У газеті The Washington Postt написали, що заява Байдена разом з його підтримкою віце-президентки Гарріс, яка поведе партію на осінніх виборах, ставить демократів на невизначений курс, навіть якщо багато хто з них майже вимагав цього.  Тепер головні питання полягають у тому, чи зможе Гарріс, чия кампанія у Білий дім у 2020 році зазнала краху ще до старту в Айові, повністю консолідувати демократів навколо себе і, що більш важливо, чи виявиться вона більш переконливим лідером і ефективним кандидатом, ніж Байден, у боротьбі з Трампом.

Журналісти видання зазначають, що опитування щодо Гарріс проти Трампа свідчать про те, що вона має дещо кращі показники, ніж Байден, але вона не пройшла через суворі умови кампанії, в якій вона є головною дійовою особою, і не зіткнулася з тими видами критики, які обваляться на неї в результаті діяльності Трампа, і все це в стислі терміни, небачені в сучасну епоху.

Тим часом республіканці вже звинувачують демократів у недемократичному витісненні Байдена на узбіччя - ігноруванні волі виборців на праймериз, які в переважній більшості заявили, що хочуть бачити Байдена номінантом, хоча ніхто з авторитетних людей не виступив проти нього. Тим часом Трамп розкритикував Байдена одразу після оголошення зняття кандидатури.

Комітет з правил з'їзду незабаром знову збереться, щоб вирішити, чи проводити віртуальне поіменне голосування на початку серпня, яке, на думку деяких представників Національного комітету Демократичної партії, необхідне для того, щоб переконатися, що кандидат буде включений до всіх виборчих бюлетенів штатів у стислі терміни. Якщо віртуальне голосування відбудеться, Гарріс може стати кандидатом вже за кілька тижнів до з'їзду в Чикаго.

Гарріс також повинна буде обрати собі віце-президента, що зазвичай займає місяці ретельної перевірки, відсіювання довгого списку до короткого, а потім агонії, коли номінант обирає з кількох фіналістів ту людину, яку він хоче бачити своєю найближчою довіреною особою. Гарріс має зробити це за лічені тижні, разом з усім іншим, що пов'язано з прийняттям естафети від Байдена і просуванням кампанії проти Трампа вперед. Деякі люди, яких вона розглядатиме, переважно губернатори-демократи, можуть бути серед тих, хто може кинути їй виклик у боротьбі за номінацію. Проте більшість з них вже підтримали її кандидатуру і можуть претендувати на пост віце-президента та надати підтримку в ключових штатах.

У виданні Politico написали, що обставини не могли бути більш різними – одного президента ледь не вбили, а інший неохоче закінчує політичну кар’єру. Республіканці згуртувалися навколо свого майже «мучинецького» лідера, а демократи відчули, що отримали новий шанс на життя. У виданні вважають, що Гарріс має бути прапороносцем, і порядок у партії має бути наведений, не можна допустити жодного оспорюваного з'їзду чи подальшої міжусобної війни. Демократи вже майже напевно висунуть Гарріс, щоб зробити те, що не вдалося Байдену: зробити перегони більш присвяченими Трампу, ніж нинішньому мешканцю Білого дому. Маючи об'єднану партію і шанс мотивувати зневірені електорати, Гарріс нагадає виборцям, що Трамп є агентом хаосу та екстремізму, який вони відкидають на виборах з 2017 року.

Зазначається, що  спочатку незрозуміло, який з цих двох закликів візьме гору. Однак не варто помилятися: завдання, яке зараз стоїть перед Гарріс, настільки ж страшне, як і те, з яким зіткнувся Трамп чотири роки тому - єдиний випадок за останні десятиліття, коли партія, що перебуває при владі, зіткнулася з такою проблемою переобрання на другий термін.

Якщо Гарріс зможе об'єднати свою партію, до чого вона йшла ще до сутінків неділі, знайти сильного віце для виборів, а потім використати підготовку до з'їзду і сам з'їзд для наступу на Трампа, вона матиме шанс на перемогу.  Виділяється і що Трамп майже напевно не зможе втриматися від того, щоб не згадати расу і стать Гарріс. Пишуть, що нехай він заплатить за це ціну: Багато американців не сприймають політику ідентичності, але ще більше відреагують на расове цькування та жінконенависництво.

Гендерні питання неминуче стануть важливим елементом кампанії, адже після того, як два роки тому було скасовано рішення у справі Роу проти Вейд, демократи виграли низку виборів і виборчих кампаній, які виборювалися саме на ґрунті права на аборт. На руку Гарріс грає і той факт, що демократична партія активізувалася після зняття Байденом кандидатури, і тепер взяла на озброєння стратегію можливого віце-президенства.

У виданні The New York Times пишуть, що демократи бачать нові можливості привернути увагу громадськості до вразливостей колишнього президента Дональда Трампа в ключових для виборців питаннях, включаючи право на аборт, фундаментальні демократичні принципи та питання економічної справедливості. Демократи сподіваються, що пані Гарріс - колишній прокурор, яка увійшла в історію і майже на двадцять років молодша за пана Трампа - зможе створити новий різкий набір контрастів і використати аргументи, які були недосяжними для 81-річного пана Байдена, починаючи з питання віку і закінчуючи питаннями політики та особистості.

Республіканці, зі свого боку, планують стверджувати, що пані Гарріс все ще володіє непопулярними частинами послужного списку пана Байдена, кажучи, що вона також слабка в таких питаннях, як інфляція та імміграція. Опитування показали, що пан Трамп має значну перевагу в багатьох найважливіших для виборців питаннях, окрім права на аборт. Проте спираючись на інтерв’ю журналісти пишуть, що демократи прагнуть зіграти на правоохоронному досвіді Гарріс і юридичних проблемах Трампа.

Тим не менш, згадується провал Байдена на дебатах, який відвернув увагу громадськості від визнання Трампа виним у 34 кримінальних злочинах на Манхеттені. Багато демократів сподівалися, що кримінальний статус Трампа може бути використаний на їхню користь, але ця лінія атаки була призупинена, оскільки Байден намагався придушити бунт демократів проти його кандидатури. Зараз демократи намагаються відновити її, представляючи пані Гарріс як кандидатку, що виступає за «верховенство права», і наголошуючи на тому, що альтернатива це Трамп який намагався скасувати результати виборів і двічі притягався до політичної відповідальності шляхом процедури імпічменту.

Республіканці, зі свого боку, сподіваються розмити будь-які політичні розбіжності між пані Гарріс і паном Байденом. Вони намагаються показати провали Байдена і його недоліки, як риси характерні і для Гарріс. Ще до того, як Байден вибув, кампанія Трампа мала план нападу на пані Гарріс, якщо вона стане номінантом: прив'язати її до найбільш непопулярних частин послужного списку президента.

Опитування показали, що виборці низько оцінюють роботу Байдена з врегулювання прикордонної кризи, хоча демократи критикують Трампа за те, що він переконав республіканських законодавців відмовитися від двопартійної імміграційної угоди і можуть використати це для сумнівної, але спроби контр-атаки.

Агентство Associated press опублікувало статтю в якій оглядаються можливі ризики для зовнішньої політики США після рішення Байдена зняти свою кандидатуру з виборів.  Журналісти зазначають, що вихід Джо Байдена з президентських перегонів у США вносить більшу невизначеність у світ у той час, коли західні лідери борються з війнами в Україні та Секторі Гази, більш напористим Китаєм в Азії та зростанням ультраправих в Європі.

У питанні війни в Україні зазначається, що будь-який кандидат від демократичної партії швидше за все, продовжить спадщину Байдена, яка полягає у наданні військової підтримки Україні. Але в Україні та Європі зростає розчарування адміністрацією Байдена через повільні темпи надання американської допомоги та обмеження на використання західних озброєнь.

Трамп пообіцяв закінчити війну Росії проти України за один день у разі свого обрання - перспектива, яка викликала побоювання в Україні, що Росії може бути дозволено утримувати окуповану нею територію. Кандидат Трампа на посаду віце-президента, сенатор від штату Огайо Джей-Ді Венс, є одним із найзапекліших противників американської допомоги Україні в Конгресі, і це ще більше підвищило ставки для Києва.

Росія, тим часом, відкидає важливість президентських перегонів, наполягаючи на тому, що незалежно від того, що станеться, Москва буде тиснути на Україну.  А колишній президент рф Дмитро Медвєдєв постить, що з Байденом покінчено, і цілей «СВО» досягнуто.

У питанні Європи виділяється полегшення яке відчули на континеті після програшу Трампа на виборах 2020 року, і занепокоєння яке відчувають зараз. І тепер питання про те, чи зможе НАТО зберегти свій імпульс у підтримці України і стримуванні амбіцій інших авторитарних держав, висить на шальках терезів цих президентських виборів, кажуть аналітики.

Віктор Ковальчук, експерт з міжнародних питань дослідницької компанії "Соціополіс", для dengi.ua



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK