Бізнес оцінив ситуацію в країні та спрогнозував, коли завершиться війна

Найгірші та песимістичні оцінки прогнозовано отримано у Харківському регіоні.
Бізнес оцінив ситуацію в країні та спрогнозував, коли завершиться війна
Jakub Żerdzicki / unsplash.com

Бізнес дав оцінку бізнес-клімату та ситуації в країні. Так, порівняно з минулим роком оцінки ситуації у Львові (2,62 бали) та Дніпрі (2,20 бали) майже не змінилися. Водночас в Одесі (2,15 бала) та Харкові (1,45 бала) оцінки бізнесу дещо погіршилися. Умови ведення бізнесу компанії здебільшого оцінюють як складні і лише у Західному регіоні більшість компаній вважають їх задовільними.

Про це свідчать дані опитування бізнесу, проведеного Європейською Бізнес-Асоціацією (ЕБА).

У звіті наголошується, що спільними викликами для більшості регіонів є питання мобілізації, проблеми з бронюванням, нестача персоналу та дефіцит електроенергії. Крім підтримки діяльності компанії в умовах воєнного стану, більшість бізнесів планують сфокусуватися на диджиталізації бізнес-процесів, виході на нові ринки, розширенні бізнесу. Додатково підприємці Харківського регіону мають у планах скорочення витрат та організацію дистанційної роботи.

Читайте також:

ЄБА привело оцінку бізнес-клімату та прогнозів по закінчення війни в регіональному розрізі.

Західний регіон:

  • Зростання складності роботи бізнесу із 28% до 41%.
  • Бізнес клімат задовільний 53% (72% минулого року).
  • 13% підприємців вважають, що війна може завершитися до кінця 2024 року, тоді як 28% очікують, що це станеться у 2025 році, і ще 19% – протягом наступних трьох років.

Дніпровський регіон:

  • Складні умови роботи – 75%
  • Задовільні умови – 25%
  • На завершення війни наступного 2025 року вірять 35%, тоді як 25% вважають, що це станеться протягом одного-трьох років, а 15% – що Україна у стані війни надовго.

Одеський регіон:

  • Складні умови роботи бізнесу – 75% (53% минулого року)
  • На завершення війни до кінця року вірять 20%, ще по 25% вважають, що війна закінчиться або 2025 року, або протягом наступних трьох років.

Харківський регіон

  • Складні умови роботи – 100%, з яких 55% – дуже складні.
  • 55% вважають, що війна може завершитися протягом наступних трьох років, 27% вірять у завершення війни у 2025 році, і 9% очікують, що війна надовго.

інфографіка
інфографіка / eba.com.ua

Опитування проводилося з 1 до 30 липня 2024 року. Участь у дослідженні взяли представники 83 компаній з регіональних офісів Європейської Бізнес Асоціації – Західноукраїнської (об'єднує компанії із Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської та Закарпатської областей), Южноукраїнської (об'єднує компанії з Одеської, Миколаївської та Херсонської областей), Дніпровського (об'єднує компанії із Дніпропетровської , Кіровоградської та Запорізької областей та Харківського (об'єднує компанії з Харківської, Сумської та Полтавської областей).

Раніше ми писали про те, що Європейська Бізнес Асоціація звернулася до Верховної Ради та Кабміну із закликом вирішити ТОП 5 головних проблем для бізнесу, пов'язаних із мобілізацією.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK