ТОП-1000 компаній України отримали 7,2 трлн грн доходу: на чому та де заробляли

Роль першої тисячі підприємств посилилася та становить 54% від загального обсягу реалізованої продукції всіх українських компаній.
ТОП-1000 компаній України отримали 7,2 трлн грн доходу: на чому та де заробляли
Danny Burke / unsplash.com

1000 найбільших компаній України отримали чистий дохід у сумі майже 7,2 трильйона гривень за підсумками 2023 року, що на 19,4% більше, ніж 2022 року. Традиційно більшість підприємств належать до паливно-енергетичного та аграрно-промислового комплексу та зосереджені у столичному регіоні. При цьому роль першої тисячі збільшилась на 2% та становить 54% від загального обсягу реалізованої продукції всіх підприємств України.

Про це свідчать дані спільного дослідження фінансового аналітика Романа Корнілюка та R&D-центру YouControl.

Читайте також:

Зазначається, що під час другого року повномасштабної війни у секторальній структурі першої тисячі фірм відбулися деякі помітні зрушення, а саме:

  • традиційні "дійні корови" української економіки: нафтогаз, енергетика, аграрка, металургія та IT знижують свою частку у доходах топ 1000 компаній, що свідчить про несприятливі процеси на ключових ринках;
  • відносно більш висока динаміка зростання виручки зафіксована у найбільших рітейлерів, оптовиків, автодилерів, а також підприємств харчопрому та машинобудування;
  • у першу тисячу за доходами увірвалося 6 нових гемблінгових компаній. Галузь "Азартні ігри та лотереї" принесла 0.7% доходів топ 1000 на суму 51,9 млрд грн. Відбулися ці зміни не без активної участі держрегуляторів у процесах виведення цього ринку з тіні.

Повідомляється, що найбільш численними секторами великого бізнесу є харчова промисловість (139 компаній), нафтогазовий сектор (115), електроенергетика (104), сільське господарство (97).

У той же час, за обсягом чистих доходів у ренкінгу 1000 найбільших компаній України перше місце посідає нафтогазовий сектор (1,2 трильйона гривень або 16,8% від загальних доходів топ 1000), на другому – електроенергетика (15,9%). Обидва сектори хоч і залишаються провідними, але суттєво знизили питому вагу за 2023 рік.

За даними, у регіональному розрізі міста є місцем реєстрації для 412 компаній, які генерують майже 52% від загального обсягу доходів. Підприємствами великого бізнесу із промислових центрів Дніпропетровської, Київської, Львівської та Одеської області загалом було отримано ще 27% чистих доходів від реалізації продукції. А найменше великих компаній знаходиться у Чернігівській (8) та Донецькій областях (9). У той же час, з огляду на наслідки війни та тимчасової окупації, жодної компанії з Автономної Республіки Крим, Луганської та Херсонської області немає у переліку топ 1000 від YouControl.

інфографіка
інфографіка / YouControl.

інфографіка
інфографіка / YouControl.

Раніше ми писали про те, що десятка лідерів переробної промисловості України отримала 317,53 млрд грн доходу в 2023 році, що на 23% більше, ніж роком раніше, а третина від сукупного доходу лідерів припадає на 3 компанії групи СКМ.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK