Незважаючи на посилення правил для ФОП, деякі пільги діють і зараз: деталі

Податковий експерт розповів, які підприємці продовжують користуватись привілеями на серпень 2024 року.
Незважаючи на посилення правил для ФОП, деякі пільги діють і зараз: деталі
Dan Crile / unsplash.com

З початком повномасштабного вторгнення для фізичних осіб підприємців (ФОП) було запроваджено чимало пільг, щоб забезпечити роботу в умовах воєнного стану. Проте вже з 2023 року їх поступово почали скасовувати. При цьому деякі пільги для бізнесу станом на серпень 2024 року все ж таки залишилися.

Про це пише LIGA.net із посиланням на YouTube-канал податкового консультанта Михайла Смоковича.

Читайте також:

  • Єдиний податок

Видання зазначає, що з 1 серпня 2023 року мають право не сплачувати єдиний податок платники першої, другої групи, податкова адреса яких знаходиться на території бойових дій або на тимчасово окупованих РФ територіях України. При цьому ця пільга може застосовуватися ними з дати початку бойових дій (з першого числа місяця, в якому почалися бої) і до місяця, в якому припинено бойові дії або проведено деокупацію. Єдиний податок ФОП першої, другої групи зараз можуть не сплачувати ті, хто зареєстрований саме на території ведення бойових дій або на тимчасово окупованих територіях.

  • ЄСВ

Повідомляється, що всі ФОП досі можуть не сплачувати єдиного соціального внеску (ЕСВ). Це триватиме ще 12 місяців після закінчення дії воєнного стану. Проте слід пам'ятати, що без сплати ЄСВ не враховується страховий стаж. Тому, якщо потрібний страховий стаж – треба платити.

  • РРО

Як пише видання, пільги щодо роботи без реєстраторів розрахункових операцій (РРО) з 1 жовтня 2023 року мають підприємці на тимчасово окупованих територіях, територіях активних бойових дій, територіях можливих бойових дій. Вони звільняються від відповідальності за таке порушення, крім порушень, при продажу підакцизних товарів. ФОП , які провадять діяльність саме на цих територіях, звільняються від відповідальності (штрафів) за те, що не видають фіскальні чеки.

  • "Пільгові" штрафи за роботу без РРО

Видання також повідомляє, що з 1 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року або на дату закінчення військового стану для ФОП (які не є платниками ПДВ і не продають підакцизні товари, лікарські засоби, вироби медичного призначення, ювелірку, технічно складні побутові товари) діє своєрідна "знижка". За перше порушення застосовується штраф не 100%, як раніше, а 25% від суми першого продажу без коректної фіскалізації та 50% від суми другого та кожного наступного продажу, факт якого було встановлено.

Довідково. Перелік територій, де ведуться бойові дії чи тимчасово окупованих територій, визначає Мінреінтеграції. Він знаходиться на його веб-сайті.

Раніше ми писали про те, що у Харкові пролонгували звільнення всіх підприємців від сплати податку на нерухомість, на землю та єдиного податку для ФОП 4 групи до кінця 2024 року.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK