Кількість справ за дитячу порнографію зростає, але є нюанси

До суду дійшло лише 57% справ щодо контенту з дітьми.
Кількість справ за дитячу порнографію зростає, але є нюанси
Tingey Injury Law Firm / unsplash.com

За даними Генеральної прокуратури України (ГПУ), понад 2,3 тисячі кримінальних справ за порнографію було зафіксовано в Україні за 7 місяців 2024 року. Кількість справ за дитячу порнографію вже третій рік поспіль перевищує кількість проваджень за дорослий контент. У той же час кількість проваджень збільшується загалом: за дорослий контент вже відкрито на 27% справ більше, ніж за минулий рік.

Про це свідчать дані Опендатабот.

Читайте також:

Зазначається, що 1145 кримінальних проваджень за ст. 301 ККУ «Ввезення, виготовлення, збут та розповсюдження порнографічних предметів» та 1198 проваджень за статтею 301-1, що стосується дитячої порнографії, було відкрито за 7 місяців 2024 року.

При цьому нагадується, що у звітах ГПУ ці дві статті почали розподіляти з 2022 року. Завдяки цьому вперше за три роки кількість проваджень за статтями про дорослий контент і порно з дітьми вирівнялася. До того ж кількість справ за дитячу порнографію була більшою.

Також повідомляється, що цього року до суду надійшло 68% справ щодо порноконтенту з дорослими. У порівнянні з минулим роком до суду надходило 72,5% подібних справ. А ось статистика за контентом з дітьми не така втішна: до суду дійшло лише 57% справ за ст.301-1. У відповідний період минулого року до суду надходило 69% таких справ. При цьому з початку року було закрито 21 справу за доросле порно та 25 справ за дитячу порнографію.

Крім того, аналітики зазначають, що держава не має чіткого розуміння, що саме вважається «поширенням» порнографії, а стаття не бачить різниці між власним нюдсом партнеру та комерційним сексуальним контентом.

Повідомляється, що минулого року було зареєстровано законопроект №9623 про часткову декриміналізацію порнографії — зокрема у сфері дорослого контенту. Проте відтоді жодних зрушень щодо законопроекту не відбулося. Керівник сектору ICT в Офісі ефективного регулювання BRDO Ігор Самоходський ув'язує це з небажанням підтримувати декриміналізацію депутатами Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності.

«Декриміналізація дорослої добровільної порнографії заощадить бюджетні кошти та забезпечить додаткові надходження до держбюджету завдяки податкам, водночас допоможе зменшити корупцію у правоохоронних органах. Це також звільнить час правоохоронців на боротьбу з реальними злочинами — зокрема, на справи щодо поширення дитячої порнографії», — наголосив Ігор Самоходський.

інфографіка
інфографіка / Opendatabot

інфографіка
інфографіка / Opendatabot

Раніше ми писали про те, що у Дніпрі затримано членів злочинної групи, які незаконно заволоділи майже 1,5 млн грн з рахунків загиблих українських військових.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK