Підприємства України прогнозують помірне зростання цін та скорочення персоналу

Бізнес у серпні трохи додав оптимізму, але проблеми зберігаються.
Підприємства України прогнозують помірне зростання цін та скорочення персоналу
Campaign Creators / unsplash.com

Бізнес у серпні продовжив пом'якшувати оцінки ділової активності. Про це свідчить щомісячно розрахований індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який у серпні 2024 року становив 48.4 порівняно з 44.4 у липні.

Про це повідомляє прес-служба Нацбанку із посиланням на серпневе опитування представників бізнесу.

У повідомленні наголошується, що поступова адаптація до постійних відключень електроенергії та налагодження альтернативних джерел харчування, бюджетне фінансування на відновлення інфраструктури та будівництво доріг, постійний внутрішній попит та достатня пропозиція товарів, стабільна робота морського коридору, а також сезонний фактор зберегли позитивний вплив на очікування бізнесу у всіх секторах.

Читайте також:

У той же час повідомляється, що стримуючими факторами для бізнесу залишалися:

  • погіршення ситуації безпеки
  • збільшення обстрілів енергетичних об'єктів та їх тривале відновлення
  • погіршення курсових очікувань
  • збільшення витрат бізнесу на оплату праці та енергозабезпечення
  • дефіцит кваліфікованих кадрів

Регулятор також відзначив оцінку очікувань щодо сфер діяльності, зокрема:

Підприємства будівництва дали позитивні оцінки своїм економічним результатам завдяки сприятливим погодним умовам, зростанню внутрішнього попиту та бюджетному фінансуванню на відновлення інфраструктури та доріг: секторальний індекс у серпні становив 50.7 у порівнянні з 49.6 у липні. Будівельники очікували на подальше збільшення обсягу будівництва, нових замовлень, закупівлю сировини та матеріалів, водночас менш впевнено прогнозували збільшення обсягу закупівлі послуг підрядників.

Підприємства торгівлі покращили очікування результатів своєї діяльності під впливом сталого внутрішнього попиту, помірної інфляції та достатньої пропозиції товарів: секторальний індекс у серпні становив 50.4 (у липні – 44.7). На відміну від попередніх трьох місяців, торгові компанії спрогнозували збільшення товарообігу та обсягу закупівлі товарів для продажу, а також покращили оцінки запасів/залишків товарів для продажу.

Підприємства промисловості пом'якшили стримані очікування за результатами своєї діяльності з огляду на дефіцит електроенергії, брак кваліфікованих працівників та збільшення виробничих витрат: секторальний індекс у серпні становив 48.6 (у липні – 45.8). На відміну від двох попередніх місяців, респонденти очікували збільшення обсягів виробленої продукції та нових замовлень на продукцію. Учасники опитування суттєво пом'якшили оцінки обсягу нових експортних замовлень на продукцію, запасів сировини та матеріалів, а також залишків готової продукції, водночас стриманіші очікування обсягу незавершеного виробництва.

Підприємства сфери послуг пом'якшили, але зберегли найстриманіші оцінки результатів своєї економічної діяльності через суттєві перебої з енергопостачанням, дефіцит кваліфікованих кадрів та збільшення витрат бізнесу: секторальний індекс склав 46.5 у серпні (у липні – 42.5). Респонденти покращили оцінки обсягу вже наданих послуг, послуг у процесі виконання та нових замовлень на послуги.

Крім того, повідомляється, що на тлі високих очікувань щодо темпів зростання закупівельних цін підприємства всіх секторів, які беруть участь в опитуванні, спрогнозували помірне подорожчання цін/тарифів на власну продукцію/послуги. Також ситуація на ринку праці залишається нестійкою. Лише керівники будівельних підприємств очікували на збільшення чисельності працівників. Водночас респонденти інших секторів прогнозували скорочення персоналу, хоча й нижчими темпами, ніж попереднього місяця. Найстриманіші оцінки у керівників торгових підприємств.

Раніше ми писали про те, що більшість опитаних представників бізнесу у травні очікували уповільнення темпів зростання цін/тарифів на власну продукцію/послуги.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK