Підземні ЛЕП: всі аргументи на користь відмови від повітряних ліній електропередач

Однак таке рішення вимагатиме досить великого фінансування.
Підземні ЛЕП: всі аргументи на користь відмови від повітряних ліній електропередач
Gabriel Castles / unsplash.com

Перенесення повітряних ліній електропередач (ЛЕП) під землю може стати виходом із ситуації, коли є постійна загроза російських обстрілів енергетичної інфраструктури України.

Про це повідомляє «Дзеркало тижня» з посиланням на слова заступника міністра енергетики Миколи Колісника в ефірі телемарафону.

Читайте також:

"Перенесення ліній під землю – потенційно один із варіантів. На сьогоднішній день розроблено значну кількість технічних рішень та проектів фізичного захисту об'єктів енергетичної інфраструктури з метою їхнього забезпечення", - заявив Микола Колісник.

Також повідомляється, що, за словами заступника міністра, енергетики у максимально швидкі терміни намагаються облаштувати перший та другий рівні фізичного захисту енергооб'єктів.

Видання нагадує, що розмови про перенесення повітряних ЛЕП під землю велися ще задовго до війни. Але тоді йшлося про те, що вони краще забезпечуватимуть енергетичну та кліматичну безпеку, збереження навколишнього середовища. Серед причин інвестувати у підземну енергетичну інфраструктуру називають такі фактори:

  • повітряні ЛЕП збільшують ризик пожеж, особливо під час погодних катаклізмів;
  • повітряні ЛЕП вимагають великих витрат на технічне обслуговування та сприяють підвищенню викидів парникових газів внаслідок пожеж;
  • підземні ЛЕП безпечніші, а надійна передача електроенергії підземними кабелями значно дешевше та ефективна для споживачів у довгостроковій перспективі.

У той же час, як пише видання, існують причини, які цю ідею роблять поки що недосяжною. А саме, потрібно організувати безпечне будівництво, знайти кошти на першочергові витрати, які можуть бути досить великими (бо це проект із результатом у довгостроковій перспективі) та врахувати усі технічні нюанси.

Раніше ми писали про те, що Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) надасть Україні технічну підтримку у добудові блоків Хмельницької АЕС.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK