Україна може почати імпортувати вугілля: причини

Єдина шахта з видобутку вугілля, що коксується, знаходиться недалеко від лінії фронту в Покровську.
Україна може почати імпортувати вугілля: причини
Sven Piper / unsplash.com

Українські металурги можуть бути змушені імпортувати коксівне вугілля, якщо російські війська захоплять єдину в країні шахту поблизу лінії фронту в Донецькій області, що завдасть ще одного удару по галузі, що знаходиться у важкому становищі. При цьому виробництво сталі в Україні скоротилось на 70% після російського вторгнення.

Про це повідомляє Вloomberg.

Читайте також:

До російського вторгнення сталь становила близько п'ятої частини експорту України, а її виробництво впало більш ніж на 70%, оскільки Україна втратила значну частину своїх потужностей після тримісячного наступу Москви на Маріуполь, в якому знаходилися металургійні комбінати «Азовсталь» та «Ілліча» компанії «Метінвест».

Як пише видання, тепер логістичний ланцюжок металургійної галузі може бути ще більше напружений через втрату шахти «Покровська» компанії «Метінвест», яка видобуває вугілля, що переробляється в кокс для сталеливарних заводів, що залишилися в країні.

Видання повідомляє, що в «Метінвесті» запевнили, що «Покровськвугілля» продовжує працювати, а збройні сили України захистять Покровськ від російського наступу.

Водночас, деякі експерти не поділяють такий оптимізм.

"Швидше за все, компанії звернуться до імпортного вугілля, хоча будь-які перебої з поставками коксівного вугілля можуть призвести до тимчасового уповільнення виробництва", - вважає аналітик Dragon Capital Денис Саква.

Видання нагадує, що виробництво сталі в Україні минулого року впало до 6,2 млн тонн, з більш ніж 21 млн тонн до російського вторгнення. А цього року «Покровськвугілля» планувало випустити 2,8 млн тонн коксу, що трохи нижче за показник 2023 року.

Раніше ми писали про те, що у січні-серпні 2024 року вироблено чавуну 4,73 млн т (+21,1% по відношенню до січня-серпня 2023 р.); стали 5,27 млн т (+30,8%); прокату 4,32 млн т (+26,6%).



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK