18 вересня у «єДозвілі» з'явиться перша електронна послуга для бізнесу – Мінекономіки

Ця електронна послуга необхідна підприємствам, які мають на виробництві важкі машини та механізми.
18 вересня у «єДозвілі» з'явиться перша електронна послуга для бізнесу – Мінекономіки
ілюстративне фото / me.gov.ua

Розпочинає роботу Єдина державна електронна система дозвільних документів («єДозвіл»). Вже 18 вересня підприємцям стане доступна перша електронна послуга.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки із посиланням на слова міністра Юлії Свириденко під час заходу «Економічна політика України. Відновлення під час війни».

Читайте також:

«Ми запускаємо систему «єДозвил». Вже післязавтра підприємцям на порталі «Дія» стане доступною послуга з реєстрації декларації щодо відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці. Ця послуга є частиною комплексної послуги «е-Підприємець». Раніше декларація реєструвалась територіальним центром Держпраці за п'ять днів. Тепер бізнес зможе подати декларацію зручно та швидко в один клік, а система «єДозвіл» автоматично перевірить та зареєструє її», — заявила Юлія Свириденко.

Повідомляється, що ця електронна послуга необхідна підприємствам, які мають на виробництві важкі машини та механізми. Минулого року документ подали понад 13,2 тисячі підприємців, у січні-липні 2024 року - майже 8 тисяч. Раніше документ могли повернути, якщо не вистачало певної інформації. У такому разі бізнесу доводилося проходити весь процес наново, витрачаючи час.

Зазначається, що тепер завдяки "єДозволу" процес подання декларацій буде автоматизований. Система простежить за повнотою інформації та вкаже, якщо якесь із полів не заповнене. При заповненні всіх полів повернень взагалі не буде. Тобто якщо вдалося відправити декларацію через «Дію», тоді система її автоматично прийме.

Також повідомляється, що, за словами Юлії Свириденко, уряд працює над розширенням переліку послуг, які бізнес зможе отримати через дозвіл. На засіданні 13 вересня Уряд додав до цього переліку висновок Мінекономіки, що дає право продовжити граничний термін розрахунків щодо експортно-імпортних операцій.

«Ми розширили перелік послуг, які будуть у функціоналі "єДозволу". Бажаємо, щоб підприємці могли отримати і висновок, що дає право продовжити граничний термін розрахунків щодо операцій з експорту та імпорту. Досі висновок видавався у паперовій формі. Незабаром подача документів займатиме до однієї години замість кількох днів», — зазначила міністр.

При цьому ця послуга почне працювати в жовтні і також буде доступна в «Дії». А продовження граничних термінів може застосовуватися для операцій, наприклад, імпорту складних технічних виробів, виготовлення чи транспортування яких потребує значного часу, імпорту товарів військового призначення, товарів, замовлених за результатами міжнародних тендерів тощо. Лише 2023 року Мінекономіки видало півтори тисячі висновків, що дають право на продовження, за перше півріччя цього року майже 600.

Крім того, за словами заступника міністра економіки з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Олександра Циборта, у планах Мінекономіки повна цифровізація дозволів та ліцензій.

"Довгостроково маємо амбітну мету - 100% дозволів та ліцензій Мінекономіки видає в електронному форматі, а середній час обробки заявок становить один робочий день", - наголосив Олександр Циборт.

Раніше ми писали про те, що у "Дії" запустили гранти на навчання для студентів.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK