Український металургійний гігант скорочує виробництво: причини та наслідки

У новий рік підприємство планує зайти лише з однією доменною піччю, одним конвертером та МБЛЗ-1.
Український металургійний гігант скорочує виробництво: причини та наслідки
Ant Rozetsky / unsplash.com

«АрселорМіттал Кривий Ріг» у другій половині 2024 року зіткнувся зі значними викликами, які змушують знизити виробництво та уповільнити його прогнозоване зростання.

Про це повідомляє прес-служба компанії, розмістивши звернення гендиректора Маура Лонгобардо.

Читайте також:

Серед основних зовнішніх факторів Мауро Лонгобардо назвав такі причини падіння виробництва:

  1. Зниження споживання залізної руди Китаєм, що спровокувало падіння світових цін на неї та обмежило обсяги продажів.
  2. Стагнація ринків сталі в Європі, викликана геополітичною невизначеністю в регіоні, високою інфляцією, уповільненням діяльності будівельних компаній, підвищенням цін на енергоносії та сировину.
  3. Логістичні обмеження, накладені на Україну війною. Через високу вартість транспортування підприємство може експортувати готову продукцію лише до країн найближчої Європи, зокрема Польщі, Румунії та країн Балтії.
  4. Значне зростання цін на електроенергію в Україні, яке змушує імпортувати щонайменше 80% електроенергії, більш ніж у 2 рази перевищує ціну, яку платять конкуренти у країнах Західної Європи. А також часті відключення та перебої із постачанням електроенергії.
  5. Обсяг внутрішнього ринку через війну зменшився і становить 60% довоєнного.

Гендиректор також розповів, що для подолання таких негативних тенденцій підприємство планує:

  • У новий рік зайти з однією доменною піччю, одним конвертером та МБЛЗ-1.
  • Під час простою обладнання сталеливарного та прокатного виробництва буде використано для капітального ремонту та модернізації обладнання.
  • Подолати дефіцит кадрів, спричиненого мобілізацією, за рахунок жінок та молоді. Так, за 8 місяців цього року працевлаштовано 290 жінок та планується до кінця року залучити ще 160. А у проекті «Нова Фабрика 3.0+» беруть участь 420 студентів, а всього планується залучити близько 3000 студентів.

«Я хочу наголосити, що ця зміна планів виробництва не спричинить скорочень персоналу. Ми продовжуємо стежити за ринковою ситуацією і готові швидко наростити обсяги виробництва, якщо вартість електроенергії в Україні буде хоча б рівна європейській або попит на європейському ринку збуту підвищиться», - заявив Мауро Лонгобардо.

Раніше ми писали про те, що традиційні "дійні корови" української економіки: нафтогаз, енергетика, аграрка, металургія та IT знижують свою частку в доходах топ 1000 компаній, що свідчить про несприятливі процеси на ключових ринках.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK