Українські біженці в Польщі та Німеччині хочуть там залишитися після війни - дослідження

48% працевлаштованих українських біженців у Польщі та Німеччині хочуть залишитися там після війни.
Українські біженці в Польщі та Німеччині хочуть там залишитися після війни - дослідження
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Майже половина (48%) українських біженців, які працюють у Німеччині та Польщі, має намір залишитися там довше, як мінімум на рік після закінчення війни. Кожен четвертий хоче якнайшвидше повернутися до України. Про це свідчать дані дослідження, проведеного міграційною платформою EWL та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету.

Читайте також:

На думку авторів дослідження, такий високий відсоток респондентів, які бажають продовжити своє перебування в країнах ЄС, може бути пов’язаний із тим, що вони обрали Польщу та Німеччину як країни, де є можливості знайти стабільну роботу. 

За даними, середній вік українських біженців, які працюють у Німеччині, становить 37 років, у Польщі - 39 років. Більше половини респондентів мають вищу та незакінчену вищу освіту, а майже кожен п'ятий декларує досвід роботи за кордоном, отриманий до початку повномасшабної війни.

Читайте також:

Зазначається, що 53% працевлаштованих біженців у Німеччині підтверджують знання англійської як мінімум на комунікативному рівні. Серед біженців у Польщі про знання англійської мови заявляє кожен третій респондент. Крім того, більше половини респондентів, які проживають у Польщі та Німеччині, уже вивчають мови цих країн.

Водночас близько 1/5 опитаних підвищують свою професійну кваліфікацію через курси та навчання. Понад 40% заявляють про готовність підвищувати свої навички в майбутньому.

Більшість українських біженців після прибуття до країн ЄС влаштувалися на роботу в готельному та ресторанному бізнесі, торгівлі, а також простій фізичній роботі. До початку повномасштабної війни вони найчастіше працювали висококваліфікованими спеціалістами, у сфері обслуговування та торгівлі, вчителями, а також менеджерами.

Читайте також:

Працевлаштовані біженці в Німеччині заробляють у середньому 1467 євро нетто на місяць, а в Польщі - 541 євро нетто.

Згідно з аналізом EWL, працевлаштовані біженці в Німеччині отримують найбільші зарплати в логістиці та транспортній сфері, адміністративно-офісній роботі та освітній галузі, а в Польщі - у торгівлі та промисловому виробництві.

За даними Агентства ООН у справах біженців, станом на 22 листопада 2022 року понад 4,7 млн біженців з України були зареєстровані як отримувачі тимчасового захисту в Європі. З них більше половини (2,5 млн) - у Польщі та Німеччині.

Раніше ми писали, що Польща змінює умови прийому біженців з України. З березня 2023 року вони будуть зобов'язані платити за тривале проживання в місцях розміщення.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK